Izložba Dugiš, otok u rijeci vremena bit će otvorena u četvrtak, 21. travnja u 18 sati u Arheološkom muzeju Narona.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prapovijesno sojeničko naselje na Dugišu u Otoku kod Sinja, sondažno se istraživalo 1955. – 1956. godine od strane Arheološkog muzeja u Splitu. Radi se o jedinom do sada istraživanom sojeničkom naselju u čitavoj Dalmaciji.

Prema arheološkom materijalu koji je prikupljen, ovaj lokalitet pokazuje kontinuitet življenja od srednjeg brončanog doba (1700. – 1300. g. pr. Kr.) pa do u antički period, kako pokazuju primjerci novca iz 1. – 5. st. po. Kr. Glavni cilj ove izložbe je predstaviti neretvanskoj i široj javnosti jedan vrlo specifičan i do sada malo poznat oblik naselja iz pretpovijesnih vremena, a to je sojeničko naselje, kroz dio originalne materijalne ostavštine u periodu od srednjeg brončanog do mlađeg željeznog doba.

Na izložbi će biti predstavljeni brojni metalni, keramički, koštani i kameni predmeti koji dočaravaju razne gospodarske i društvene aktivnosti u navedenom periodu. Uz originale na izložbi će biti predstavljeno 18 kopija posuda koje su izrađene prema 18 originalnih keramičkih predmeta s ovog lokaliteta.

Posebnost ove izložbe je izbor keramičkog materijala sa sojeničkog naselja u Bijelom Viru kod Metkovića, koji se ujedno po prvi put muzeološki predstavlja javnosti.

Izložba će biti otvorena do 20. svibnja 2024. godine.

Izložba je rezultat suradnje Arheološkog muzeja u Splitu i Umjetničke akademije u Splitu. Autori izložbe su mr. sc. Damir Kliškić, viši kustos pretpovijesne zbirke u Arheološkom muzeju u Splitu i izv. prof. art. dr. sc. Miona Miliša s Umjetničke akademije u Splitu. Likovni postav, dizajn i vizualni identitet izložbe potpisuje izv. prof. art. Mladen Čulić s Umjetničke akademije u Splitu.

Kopije predmeta su izradili studenti Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu i koji su bili tema za dva diplomska rada obranjena 2017. godine. Isto tako će se prezentirati rezultati FT-IR analize koji su izvršeni na uzorcima keramike iz Dugiša od strane izv. prof. dr. sc. Ivice Ljubenkova s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu.

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Arheološkog muzeja Narona i Grada Metkovića.

OGLAS