Uštedjeti na računima za struju do 50 posto bilo bi odlično, no na žalost teško izvedivo. Osim ako se na 15 dana ne iselite iz vlastitog doma i odete kod prijatelja ili rodbine.

Električar Alan Bartaković poručuje, međutim, suprotno – uštedjeti se može, ali jedino ako kupite magičnu spravicu koja se zove Electricity Saving Box. Uključite je u utičnicu koja se nalazi najbliže vašem brojilu i – problem je riješen.

Bartaković je, naravno, fiktivni lik, junak oglasa koji posljednjih dana, taman otkako je zahladilo, kruži internetom i na kojeg se zakačio nemali broj lakovjernih. U spomenutom oglasu on tvrdi kako su uštede s ovim optimizatorom električne energije doista moguće, da se njegovim uključivanjem potrošnja struje od strane kućanskih uređaja (perilice, klime, kompjutora…), smanjuje za čak 50 posto.

‘Vrlo diskretna’

Ova sprava nije ništa veća od male noćne lampe koja se postavi u utičnicu najbližu strujomjeru i ona odmah počinje raditi, ne proizvodi nikakvu buku i vrlo je diskretna. Ona se zove “Electricity Saving Box”. Koliko sam shvatio, ne možete je kupiti u nekom uobičajenom dućanu. I naravno, državi nije baš mudro da daje publicitet ovim optimizatorima. Međutim, kad uzmemo u obzir sve one besmislene poreze koje plaćamo, mislim da je mudro biti inteligentan potrošač – stoji u tekstu web-oglasa u kojem se kupcima nudi link na internetski dućan koji je ujedno i ekskluzivni dobavljač ove sprave.

Podaci o trgovcu vrlo su oskudni – nema telefona za potrošače, tek e-mail adresa, a kao sjedište tvrtke navodi se gradić Wilmington u Americi. Naručitelju se nudi besplatna dostava, čak i stopostotno jamstvo povrata novca. Sada je, inače, prava prilika za kupnju ovog uređaja budući da mu je cijena upola snižena, pa umjesto 478 košta 239 kuna

Riječ je, naravno, o običnoj navlakuši. Onaj tko bi izmislio takvo što, a da bi zbilja bilo efikasno, zaslužio bi Nobelovu nagradu za fiziku. U svakom slučaju, uređaj koji se reklamira ne smanjuje račune za struju, niti ima utjecaj na količinu radne energije koja se mjeri brojilima za kućanstvo. Možda bi se i distributeri električne energije trebali pozabaviti ovim oglasom jer nije poznato prouzročuje li postavljanje ovakvog aparata štetu na mjernim uređajima. To bi stvarno bio problem – kaže Nenad Kurtović, stručnjak za energetsko tarifiranje u udruzi Splitski potrošač koji nas podsjeća na činjenicu da je u vezi ovakvog zavaravajućeg oglašavanja prije pet godina reagirao i Državni inspektorat.

Nastavak stare podvale

– Bila je riječ o identičnom uređaju koji se tada reklamirao pod imenom “Energy Saver Pro”, a danas pod nazivom “Electricity Saving Box”. Oglašivač očito misli da je reagiranje inspekcije zaboravljena stvar, pa se opet “aktivirao” – drži Kurtović.

U svakom slučaju, i Državni inspektorat smatra kako smanjenje računa za struju nije moguće postići uključenjem ovog uređaja.

– Navodi u oglasima nisu istiniti jer s tim uređajem koji se stavlja u utičnicu (pritom je važno naglasiti da uređaj nije moguće priključiti na uzemljenu utičnicu, tj. “šuko” utičnicu jer je izrađen za one jednostavne), nije moguće postići uštedu energije – navodi se u priopćenju Inspektorata te nastavlja:

Naime, radi se o tzv. kompenzacijskom uređaju koji poboljšava faktor snage (cos fi), ali ne smanjuje potrošnju radne (djelatne) energije. S obzirom na to da su sukladno točki 6.2.2. stavak 1. točka a. Mrežnih pravila elektroenergetskog sustava (“Narodne novine” br. 36/06.) na obračunskom mjernom mjestu u kućanstvima za mjerenje potrošnje električne energije ugrađena brojila radne (djelatne) električne energije, ali ne i brojila jalove energije, kućanstva na temelju ispostavljenih računa opskrbljivača električnom energijom plaćaju potrošenu radnu (djelatnu) energiju. Stoga savjetujemo potrošače da ne nasjedaju na oglase u kojima se reklamira navedeni uređaj, budući da priključivanjem toga proizvoda neće uštedjeti već samo dodatno potrošiti novac – napominju iz Državnog inspektorata.

Piše: Linda Perić/SD