Utorak, 25. siječnja. 2022.

SJAJAN USJPEH! Roko Mijić i ženski četverac prvaci Hrvatske

Sjajan uspjeh VK Neretvanski gusar na Prvenstvu Hrvatske u veslanju koje se ovoga vikenda održava na zagrebačkom Jarunu. Za sada su osvojili ukupno 5 odličja od koji su dva zlatna: ženski četverac s kormilarom i Roko Mijić u skifu.

U kategoriji kadetkinja, četverac s kormilarom, Andrea BunozaLara VolarevićLana BajoLaura Mijić i Anja Pokrajac (kormilar) su osvojile prvo mjesto, a u kategoriji stariji kadeti, skif, stazu dugu 500 metara je najbrže izveslao Roko Mijić (2:01,89).

Za pola sekunde je zlato izmaklo Reini Bebić, ona je bila srebrena u kategoriji kadetkinja – skif, brža od nje je bila Nika Cetina (VK Glagoljaš) i to za 47 stotinki.

Srebrene su i kadetkinje Maris Gluščević i Ema Bebić u dvojcu, od njih su za 3,46 sekundi bile brže cure iz VK Arupinum.

Nikola Mijić je u skifu osvojio broncu na 1000m.

Popodne u 17:10 nastupit će seniorka Nataša Šustić.

Foto: VK Neretvanski gusar

Uskok optužio krijumčare kokaina zaplijenjenog u Pločama: kupcima isporučili najmanje 102 kg droge

Uskok je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Splitu podigao optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana i 51-godišnjeg talijanskog državljanina zbog krijumčarenja najmanje 102 kilograma kokaina, skrivenih u pošiljkama banana koje su u luku Ploče stigla iz Ekvadora.

Uskok je, ne navodeći identitete okrivljenika, izvijestio da su optužnicom obuhvaćeni organizator skupine, 60-godišnji M. J. te R. G. (45), S. J. (56), carinski službenik Z. E. (51) i talijanski državljanin Andrea M. (51).

Navodni organizator je, prema optužnici, od 2019. do kraja 2020. godine, na području Dubrovačko-neretvanske županije, Ekvadora i Italije, zajedno s još jednom nepoznatom osobom, povezao u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike s točno određenim zaduženjima i ulogama radi nabavke, prijevoza, prijenosa i prodaje velikih količina kokaina na ilegalnom tržištu Hrvatske i Italije.

Tužiteljstvo je preciziralo da je carinik Z. E., nakon što je u Ekvadoru osoba neutvrđenog identiteta sakrila drogu u kontejner s bananama i otpremila je brodom do krajnjeg odredišta u luci Ploče, osigurao neometan provoz kontejnera kroz luku Ploče do ranije dogovorenog odredišta.

Carinik je pritom, dodaje Uskok, obavještavao organizatora o kretanju kontejnera nakon iskrcavanja, nakon čega su M. J. i R. G., na parkiralištu kraj osnovne škole, izvadili kokain iz kontejnera i pretovarili ga u vozilo R. G., a koji je drogu uskladištio u stanu u Metkoviću.

Potom je, nadodaje Uskok, S. J. putem mobitela upućivala R. G. radi pravovremene i točne predaje dogovorene količine kokaina četvrtookrivljenom Andrei M.

Tako su, ističe tužiteljstvo, u najmanje šest navrata isporučili kupcima najmanje 102 kilograma kokaina po cijeni od najmanje 25.000 eura po kilogramu, pri čemu je Andrea M. u najmanje dva navrata preuzeo najmanje 42 kilograma kokaina.

Andrea M. se tereti da je u jednom navratu, u posebno prerađenom prostoru vozila, uspio prevesti 21 kilogram kokaina do kupaca u Italiji, dok je 26. lipnja 2020., pri pokušaju krijumčarenja 21 kilograma kokaina, uhićen u Baćinama i osuđen pravomoćnom presudom Općinskog suda u Metkoviću na šest godina zatvora.

Uskok ističe da je skupina prodajom kokaina zaradila najmanje dva milijuna eura, dok je Andrea M. prodajom 21 kilograma te droge zaradio najmanje 525.000 eura. Ovisno o doprinosu svakog od pripadnika udruženja, M. J. je cariniku predao 40.000 eura, dok je R. G. dobio 10.000 eura.

Uskok je i optužnici predložio produljenje istražnog zatvora protiv troje okrivljenika.

U Županiji 448 novih slučajeva zaraze od toga 88 u Metkoviću

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 448 novih slučajeva zaraze koronavirusom, obrađeno je 1026 uzoraka.

Radi se o 203 osobe iz Dubrovnika, 88 iz Metkovića, 44 iz Župe dubrovačke, 36 iz Ploča, 31 iz Konavala, 12 iz Opuzena, 11 iz Korčule, 7 iz Dubrovačkog primorja, 4 iz Slivna, 3 s Mljeta, po 2 iz Lumbarde i Stona te po 1 iz Janjine, Kule Norinske, Orebića, Smokvice i Zažablja.

Preminule su tri ženske osobe; jedna iz Dubrovnika (rođ. 1939.g.), jedna iz Metkovića (rođ. 1949.g.) i jedna iz Župe dubrovačke (rođ. 1940.g.).

U OB Dubrovnik hospitalizirane su 64 osobe pozitivne na koronavirus, šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, pet je na respiratoru, a jedan pacijent je na kisiku. U samoizolaciji je 2387 osoba.

HZJZ objavio nova pravila karantene, tri su promjene

Hrvatski  zavod za javno zdravstvo objavio je nove preporuke o izolaciji i samoizolaciji. Tri su najvažnije izmjene, jedna se odnosi na djecu, druga na zdravstvene i socijalne radnike, a treća na asimptomatske osobe i osobe s blažom kliničkom slikom.

Promjena samoizolacije kod djece

Karantene su oslobođena djeca do 18 godina koja su primarno cijepljena i koja su preboljela pa primila jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja.

Preporučuje se da djeca izuzeta od karantene tijekom desetodnevnog razdoblja od bliskog kontakta sa zaraznom osobom u kolektivu svode na minimalnu mjeru kontakt s osobama starijim od 60 godina i osobama s teškim kroničnim bolestima. Također, trebaju nositi masku u svim prilikama kad je nemoguće izbjeći bliski kontakt.

Preporučljivo je da pet do sedam dana nakon bliskog kontakta sa zaraznom osobom naprave kućni test. U slučaju pojave simptoma testirati se treba brzim antigenskim ili PCR testom.

Promjene u zdravstvu

Zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa.

Skraćena izolacija asimptomatskim i osobama s blagom kliničkom slikom

Izolacija je skraćena asimptomatskim i osobama s blagom do umjerenom kliničkom slikom koje nisu imunokompromitirane na sedam dana i za osobe kojima je prošlo više od četiri mjeseca od primarnog cijepljenja ili preboljenja.

Osoba koja je ostvarila bliski kontakt sa zaraznom osobom ne podliježe zdravstvenom nadzoru u karanteni odnosno samoizolaciji ako je preboljela covid i nakon preboljenja primila jednu dozu cjepiva ako nije prošlo više od četiri mjeseca od primitka cjepiva, ili je preboljela COVID i primarno cijepljena s dvije doze cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze.

Karantena u trajanju od sedam dana preporučuje se bez potrebe za testiranjem ako osoba ne razvije simptome.

Izuzetak su zdravstveni djelatnici i djelatnici u sustavu socijalne skrbi kojima je na temelju ranijeg preboljenja ili cijepljenja karantena skraćena na sedam dana – trebaju prije povratka na posao uraditi brzi antigenski test (može i PCR ako kapaciteti testiranja dozvoljavaju) te se na posao mogu vratiti tek po dobivanju negativnog rezultata testa.

Antigenski testovi

Ako osoba razvije simptome, potrebno je testirati je brzim antigenskim testom (BAT). U slučaju pozitivnog BAT nalaza, osoba se podvrgava izolaciji u trajanju od najmanje sedam dana, pri čemu se dan početka simptoma računa kao nulti dan. U slučaju negativnog BAT nalaza, preporučuje se ponoviti BAT nakon 24-48 sati te u slučaju ponovljenog negativnog nalaza prekid karantene po isteku sedam dana, uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i kontinuirano nošenje maske sljedećih sedam dana.

HZJZ navodi i da se PCR test, kad je god to moguće i kad dozvoljavaju kapaciteti testiranja i specifičnost situacije, treba koristiti kao prvi izbor testa za dijagnostiku osoba koje imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti, ulaze u kolektiv u sustavu socijalne skrbi ili se hospitaliziraju.

JOŠ 4 DANA! Počinju pripreme za državnu maturu u ‘Sveznalici’

Još svega par dana ostalo je do početka priprema kroz cijelo drugo polugodište u specijaliziranom centru za ispite državne mature u Metkoviću –Sveznalici.

Sveznalica ubrzo otvara četvrtu sezonu izrazito uspješnih priprema maturanata ovog podneblja sa prolaznošću od čak 94%, od čega 82% polaznika upisuje svoj prvi izbor fakulteta. Da su pripreme u Sveznalici kvalitetne i svrsishodne govori i podatak da iste pohađaju ne samo maturanti iz Metkovića, već i maturanti iz šire okolice, uključujući gradove Opuzen, Ploče, Neum, Vrgorac, Makarsku, Čapljinu, Ljubuški, Čitluk, Međugorje i druge.

Pripreme kroz drugo polugodište počinju ovu subotu,29. siječnja te će trajati sve do početka svibnja. Grupe za neke predmete su već pune, tako da se traži i mjesto više.

Ne prepustite se slučaju, uhvatite svoje mjesto te se spremite za državnu maturu na provjerenim pripremama! Upisati se još stignete online prijavom u par klikova na stranici sveznalica.hr ili direktno pozivom na broj 099 / 6676 – 838.

Sutra ne bi trebalo doći do značajnije promjene u cijeni benzina i dizela

Sutra ne bi trebalo doći do značajne promjene u cijenama benzina i dizela. Kako piše portal Cijenegoriva.info, cijene bi trebale ostati iste. Što ne znači da nekakve korekcije nisu moguće.

NESLUŽBENO:
– spremnik od 50 litara benzina mogao bi zadržati ISTU cijenu
– prosječni spremnik dizela mogao bi zadržati ISTU cijenu!
– prosječni spremnik LPG-a mogao bi biti SKUPLJI za 2,5 kuna, piše portal Cijenegoriva.info.

HZJZ zbog porasta broja novozaražene djece najavljuje nove mjere. Preporuka je cijepljenje djece…

HZJZ zbog porasta broja slučajeva zaraze koronavirusom među djecom najavljuje nove mjere, potvrdila je to za HRT Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a.

– Svako dijete koje je primilo drugu dozu cjepiva bit će oslobođeno samoizolacije, isto tako i svako dijete koje je preboljelo i cijepljeno je jednom dozom, i to neovisno o tome kada je ta jedna doza primljena. Preporuka je da se sva djeca u dobi od pet i više godina cijepe. Svoj djeci preporučujemo cijepljenje i da prime dvije doze. Tu ćemo novost danas objaviti, najavila je zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

– Razmišljamo i da se revidira odredba da učitelji razredne nastave od prvog do četvrtog razreda ako su cijepljeni, ne trebaju nositi masku. To je nešto o čemu bi trebalo razmisliti, pogotovo da u periodu omikrona maska bude obvezna, rekla je Pavić Šimetin.

Skoro 17.000 zaražene djece

Nešto manje od 17.000 djece do 18 godina je pozitivno na koronavirus.

– Od toga oko 3500 otpada na predškolsku dob, što znači da je pozitivno 13.500 školske djece. Najviše je pozitivnih u dobi od petog do osmog razreda osnovne škole – nešto manje od 4000, također oko 4000 srednjoškolaca i oko 3000 učenika od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, rekla je Pavić Šimetin.

Ovo je već druga školska godina s uputom da se o online nastavi odlučuje na nivou svake škole pojedinačno, odnosno županije ili dijela županije.

– Zbog ideje da ako i je negdje loša situacija, najčešće se radi o nastavnicima kojih može biti puno u samoizolaciji ili izolaciji pa ne mogu održavati nastavu, onda je to situacija zbog koje nastava na daljinu treba biti u toj školi koliko je najkraće potrebno i vratiti odmah nastavu u učionice, postupa se od škole na škole, a ne ide se generalno na nastavu na daljinu, rekla je Pavić Šimetin.

Više na portalu HRT-a.

RUKOMET | Metković Mehanika odigrala pripremnu utakmicu s Trogiranima

Prošloga vikenda su rukometaši Metković Mehanike odmjerili snage permijerligašom MRK Trogir u prijateljskoj utakmici koja je završila minimalnom pobjedom gostiju (35:36).

– Nakon dva uvodna tjedna priprema napadački segment utakmice bio je na visokom nivou. Ono što moramo popraviti je igra u obrani. Ne smije nam se dogoditi da primimo 36 golova u jednoj utakmici. -izjavio je trener Filip Romić.

Sljedeću pripremnu utakmicu Metkovci će igrati u srijedu s početkom u 18:30, u goste im dolazi RK Izviđač iz Ljubuškoga.

Foto: RK Metković Mehanika

Već smo neko vrijeme bez ‘Vatrenih’: Prisjetili smo se svih svjetskih prvenstava na kojima je igrala Hrvatska

Prošlo je više od dva mjeseca od posljednje utakmice hrvatske nogometne reprezentacije. Još nam dugo iz sjećanja neće izaći slavlje i velika pobjeda protiv Rusa na prekrasno ispunjenom Poljudu unatoč kiši, pobjeda koja nas je katapultirala na naše šesto Svjetsko prvenstvo, ono koje će se održati u Kataru u studenom i prosincu ove godine. Početkom travnja održat će se ždrijeb na kojem će „Vatreni“ možda izvući neke vrlo nezgodne reprezentacije, neke s kojima smo se već susretali.

U svakom slučaju, na svjetskim prvenstvima nikada nije lako, pa tako neće biti niti na Mundijalu na Bliskom istoku, ali bilo bi lijepo kad bismo izbjegli neke jake reprezentacije iz prvog pota. Već je poprilično jasno kako će izgledati i druga jakosna skupina u kojoj se nalaze, također, neke vrlo nezgodne momčadi s kojima se „Vatreni“ neće sresti u grupi. U nastavku teksta prisjetit ćemo se svih svjetskih prvenstava na kojima je nastupila hrvatska nogometna reprezentacija.

Francuska 1998.

S Blaževićem kao izbornikom, Hrvatska je imala malo problema s plasmanom na Svjetsko prvenstvo 1998. godine. Naša skupina sadržavala je Argentinu i još dva sudionika-debitanta Svjetskog prvenstva, Japan i Jamajku. Kao i dvije godine ranije na EP-u, ponovno smo pobijedili u prva dva meča, a izgubili treći, zauzevši drugo mjesto u skupini. U osmini finala pobijedili smo Rumunjsku 1:0 nakon famoznog jedanaesterca Davora Šukera u posljednjim trenucima prvog poluvremena.

Hrvatska je u četvrtfinalu protiv europskog prvaka Njemačke ostvarila najbolju izvedbu na turniru pobijedivši u utakmici rezultatom 3:0, iako nas tada niti jedna kladionica koja se može pronaći na stranici sportne-stavnice.com nije favorizirala. Naš je niz došao kraju u polufinalu, jer smo izgubili 1:2 od Francuske. Oba pogotka postigao je Lilian Thuram, a to su mu na kraju bili jedini golovi u reprezentaciji u 142 utakmice. Hrvatska je u svom posljednjem nastupu u debiju na Svjetskom prvenstvu pobijedila Nizozemsku i osvojila treće mjesto. Šuker je sa šest golova bio najbolji strijelac turnira.

Japan i Južna Koreja 2002.

Nakon ovih obećavajućih nastupa, činilo se da je Hrvatska dobro pripremljena za daljnji uspjeh. Međutim, naša kvalifikacijska priča za Euro 2000. bila je prilično slaba, zbog čega smo propustili svoj prvi veliki turnir kao neovisna država. I kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2002. počele su loše, no novi izbornik Mirko Jozić usmjerio je brod na pravi put. Na samom turniru, međutim, nismo uspjeli proći iz grupne faze, iako se iz današnje perspektive čini da su porazi stigli protiv slabijih reprezentacija. Priznajemo, poraz od Ekvadora bio je kiks, ali ne i protiv Meksika koji je tada bio među deset najboljih reprezentacija FIFA-ine ljestvice. Oba puta „Vatreni“ su poraženi s 0:1, a između je upisana velika pobjeda protiv Italije od 2:1 preokretom Ivice Olića i Milana Rapaića.

Njemačka 2006.

Budući da se većina momčadi sa Svjetskog prvenstva 1998. povukla iz reprezentacije, Hrvatska je odjednom izgledala nesposobna napraviti dodatni korak. Na Euru 2004. zauzeli smo treće mjesto u teškoj skupini koju su činile Francuska, Engleska i Švicarska. Na Svjetskom prvenstvu 2006. dogodila se slična priča, samo što su tada u skupini bili Brazilci i Australci koji su prošli u osminu finala te Japan. Turnir je otvoren prekrasnom atmosferom u Berlinu pred 35 tisuća hrvatskih navijača, ali i porazom od mega-momčadi Brazila 0:1. Velika šansa prokockana je u drugom kolu protiv Japana (0:0) kada Srna nije iskoristio kazneni udarac, a protiv Australaca smo dvaput imali vodstvo koje nas je vodilo dalje. Nažalost, „Klokani“ su bili ti koji su nastavili put na Mundijalu u Njemačkoj.

Brazil 2014.

Razdoblje nakon Europskog prvenstva 2012. bilo je izrazito mješovito, i po rezultatima i po igri. Hrvatska je nakon prolaska kroz kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2014. izgubila na otvaranju turnira od domaćina Brazila (1:3) u utakmici obilježenoj brojnim kontroverznim sudačkim odlukama. Da, antagonist se zove Nishimura… Protiv Kameruna ubilježena je najveća pobjeda u povijesti naše reprezentacije na velikim natjecanjima (4:0), no onda novi hladan tuš. Meksiko nas je ponovno porazio, istim rezultatom kao i Brazil te tako osigurao šesti uzastopni prolaz u nokaut fazu gdje će biti šesti put zaredom izbačeni u osmini finala.

Rusija 2018.

Hrvatska se mučila tijekom kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018., o čemu svjedoče uzastopni porazi od Islanda i Turske. Ipak, uspjeli smo proći u rundu doigravanja protiv Grčke koju smo lako dobili 4:1 pred ispunjenim maksimirskim tribinama. Kako se turnir bližio, razni stručnjaci počeli su uspoređivati ovu momčad s momčadi sa Svjetskog prvenstva 1998. u pozitivnom svjetlu. Hrvatska je dokazala da je usporedba imala uporište završivši kao prva u svojoj skupini razbivši Messijevu Argentinu 3:0, iako kladionice poput Bet365 to nisu tako prognozirale. Pobjede su još upisane protiv Nigerije 2:0 i Islanda 2:1.

Nokaut faza bila je serija trilera, a Hrvatska je pobijedila u obje svoje utakmice protiv Danske i Rusije na jedanaesterce. Polufinalni dvoboj protiv Engleske nije otišao sve do „ruleta“ jer su dobili utakmicu u produžecima „zlatnim“ golom Marija Mandžukića. Hrvatska je u finalu izgubila od Francuske 2:4, ali to Modrića nije spriječilo da bude izabran za najboljeg igrača turnira.

OBAVIJEST! Dio centra grada je jutros ostao bez vode

Jutros od 9:30 u ulicama I. Gundulića, hrv. iseljenika, kneza Domagoja, Splitska (od križanja s Ulicom don R. Jerkovića do križanja s A. K. Miošića), don R. Jerkovića i Trg kralja Tomislava je došlo do prekida u isporuci vode zbog radova na vodoopskrbnoj mreži. Normalizacija vodoopskrbe se očekuje oko 10:30, izvijestili su iz komunalnog poduzeća Metković d.o.o.

BICIKLIZAM | Uspješan nastup metkovskih biciklista na XCP Hora Faros

Šesto kolo XCZLD-a XCP Hora Faros je iza nas. Domaćini iz BK Teute (Stari Grad) na čelu s našom Neretvankom Valentina Dropulić Jakelić pripremili su dinamičnu kružnu stazu Starogradskim poljem, ispresijecanu singlovima, kratkim usponima i brzim spustovima, objavio je Biciklistički klub Metković čiji su članovi postigli sljedeće rezultate:

  • kategoriji U 9 Ana Petković je bila zlatna, a u muškoj konkurenciji Duje Krstičević
  • u kategoriji U11 zlato je osvojila Iva Dominiković, srebrena je bila Erika Malezija, Tea Jelčić bronč Kod dječaka Antonio Krstičević je bio zlatni, Ivan Petković 5., Stipe Boras 6., a Zvonimir Mateo Zloić 7.
  • u kategoriji U13 opet su dominirale Metkovke i Metkovci: Lara Bokšić zlatna, Josipa Ivanković srebrena, Mate Krstičević zlatni, Jure Vištica srebreni, David Leontić Marko Talajić je u kategoriji U15 došao do 7. mjesta
  • Dajana Čotić je došla do novog brončanog odličja u kategoriji žene, a u istoj kategoriji Violeta Vištica je završila 5.
  • U kategoriji U30-40 Marijo Krstičević i Frane Vuica su završili na 8. i 9. mjestu.

Utrka XCO Hora Faros je održana u subotu, 22. siječnja 2022. Fotogaleriju s utrke možete pogledati OVDJE.

Zadnje objavljeno