Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) prošlog je tjedna cijelu hrvatsku obalu maknuo iz crvene epidemiološke zone što je odlična vijest na samom početku ljetne sezone s obzirom na to da se ECDC-ova karta smatra najrelevantnijim pokazateljem sigurnosti destinacija za europske turiste.

Jadranska obala prema trenutnom stanju sada je u žutoj zoni kao i najveći dio europskog kontinenta.

Velike dijelove Hrvatske i što je još važnije, neke turistički izuzetno značajne županije, od ponedjeljka je s liste rizičnih područja skinuo i njemački državni epidemiološki Institut Robert Koch. U zelenu zonu tog uglednog instituta ušle su Dubrovačko-neretvanska, Istarska, Karlovačka, Krapinsko-zagorska, Požeško-slavonska i Splitsko-dalmatinska županija, objavila je danas Hrvatska udruga turizma (HUT).

Cijelu Hrvatsku s liste epidemiološki rizičnih zemalja skinula je i Švicarska, uz ukidanje svih ograničenja za potpuno cijepljenje osobe, osobe koje su preboljele covid-19, ali i one koji nisu cijepljeni niti su preboljeli covid ali putuju kopnenim putem.

Turisti iz EU mogu u Hrvatsku i s jednom dozom cjepiva

Prošli tjedan odlukom Stožera civilne zaštite državljanima zemalja Europske unije i regija članica sšengenskog prostora omogućen je ulazak u Hrvatsku i ako su primili samo jednu dozu cjepiva protiv covida ako je doza primljena prije više od 22 dana u trenutku prelaska granice.

– Negativan PCR test sada može biti star i 72 sata od trenutka uzimanja testa do dolaska na granicu, a za ulazak je po novome dovoljna i jedna doza cjepiva, ako je prošlo više od 22 dana od primanja prve doze cjepiva Pfizer, Moderna, Gamaleya  i AstraZeneca”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Hrvatska već izdala oko 100.000 EU digitalnih potvrda te da je hrvatski granični sustav opremljen tehnologijom koja provjerava valjanost takvih potvrda.

Diljem granice postavljeno je 300 čitača potvrda što će dodatno ubrzati prelazak preko granice turistima iz Njemačke, Italije i Danske koje već izdaju digitalne certifikate. Hrvatska je među prvim zemljama EU-a koja je krenula u uspješnu primjenu digitalnih potvrda, a u sustav bi se ovog tjedna trebala uključiti i Austrija.

Veliki interes među stranim gostima izazvala je i interaktivna karta Hrvatske croatiacovid-19.info, koja pokazuje epidemiološko stanje po županijama i otocima i koja se ažurira svakog dana.