Nakon borbe s teškom bolešću, u 80. godini života preminuo je hrvatski pjesnik, književnik, umjetnik, prevoditelj, akademik, Dubrovčanin Luko Paljetak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Luko je često gostovao u Metkoviću gdje mu je u kolovozu 2019. bilo upriličeno prvo predstavljanje Sabranih djela. Posljednji put u Metkoviću bio je  11. studenoga 2023. kada je Gradskoj knjižnici predstavljao knjigu Priča iz pradavnine Domagoja Vidovića.

Osim s Ogrankom Matice Hrvatske u Metkoviću, Luko je često surađivao s metkovskim kantautorom prof. Darkom Matičevićem. U Metković je rado dolazio s pok. akademikom Tonkom Maroevićem kojem je povodom smrti spjevao sonetni vijenac za koji je glazbu napisao prof. Matičević.

Luko Paljetak je rođen 19. kolovoza 1943. u Dubrovniku. Završio je Učiteljsku školu u Dubrovniku. Na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je 1968. kroatistiku i anglistiku. U Zagrebu je 1992. doktorirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu radom o književnom djelu Ante Cettinea. Radio je kao redatelj i dramaturg Zadarskog kazališta lutaka, zatim kao asistent na Filozofskom fakultetu u Zadru i bio jedan od urednika Zadarske revije. Bio je redovni član HAZU i dopisni član SAZU-a, Slovenske akademije znanosti i umjetnosti.

OGLAS