Pročelnica UO za društvene djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije Jelena Dadić nazočila je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja sastanku kojeg je na nacionalnoj razini sazvala ministrica Blaženka Divjak.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tema sastanka je osiguranje potpore pomoćnika u nastavi i stručno komunikacijskih posrednika te procedura njihova odobravanja.

Dubrovačko-neretvanska županije je zatražila dobivanje prethodne suglasnosti za uključivanje pomoćnika ili posrednika za ukupno 99 učenika s teškoćama u razvoju, a do sada je zaprimila prethodnu suglasnost Ministarstva za 65 učenika s teškoćama u razvoju, dok su 34 zahtjeva još u obradi.

Što se tiče financiranja pomoćnika u nastavi, u suradnji sa udrugama sa područja Dubrovačko-neretvanske županije, a koje pružaju usluge pomoćnika u nastavi/stručnog komunikacijskom posrednika, dogovoreno je, sukladno dosadašnjoj uspješnoj suradnji, da će se preko projekata udruga financirati pomoćnici za 30 učenika s teškoćama, dok će se pomoćnici za ukupno 67 učenika s teškoćama finacirati preko EU projekta Zajedno možemo sve! – 4 kojem je nositelj Županija. Financiranje pomoćnika za preostala dva učenika s teškoćama dogovoreno je s nadležnom općinom.

Županija je 29. kolovoza 2019. raspisala Javni poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama kojima je osnivač u šk. god. 2019.-2020. za 65 pomoćnika a njih 46 je započelo s radom s prvim danom škole (za koje je dobivena prethodna suglasnost).

Županija čeka suglasnost nadležnog Ministarstva za drugu i treću fazu prijave Zahtjeva za dobivanjem prethodne suglasnosti za uključivanje pomoćnika ili posrednika i to za ukupno 33 učenika s teškoćama, uz to još čekamo suglasnost i za jednog učenika iz prve faze prijave čija dokumentacija je upućena na dodatnu provjeru.

Po dobivanju suglasnosti Ministarstva, od 34 učenika, njih 22 će se financirati preko projekata udruga, a 12 učenika s teškoćama preko projekta Županije Zajedno možemo sve! – 4 i to u školama: OŠ Blato, OŠ Don Mihovila Pavlinovića, OŠ Opuzen, OŠ Orebić, OŠ Petra Kanavelića, OŠ Smokvica, OŠ S. Radića, OŠ Trpanj, OŠ V. Nazor, OŠ Vela Luka, SŠ Fra Andrije Kačića Miošića, OŠ Župa dubrovačka.

Više o ovome na službenoj stranici DNŽ.
Foto: DNŽ

OGLAS