Natječaj za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Ploča vjerojatno će biti raspisan već do kraja ove godine, ako ne bude nepredviđenih okolnosti. Najavio je to Danijel Štula, pročelnik gradske Službe za opće poslove na sjednici pločanskog Gradskog  vijeća. Ostaje vidjeti hoće li se konačno riješiti dugogodišnje pitanje oko kojega su se u prošlosti lomila koplja, dizale tenzije i padali raspisani natječaji.

Na gradskome području za zakup je određeno oko 670 hektara. Maksimalna površina koja se može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi je deset hektara, prenosi Rogotin.hr.

Do sada su bezuspješno raspisana dva natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH na gradskome području. Cijelo vrijeme jedan dio zemljišta se obrađivao, posebno na području k.o. Komin. Prije nešto više od tri godine od strane Općinskog državnog odvjetništva pokrenuta je inicijativa za sklapanje nagodbi za korištenje zemljišta. Iz nagodbi je proizlazila obveza plaćanja za korištenje zemljišta u razdoblju od 2012. do 2017. godine, kao i obveza za tekuću godinu sve do konačnog rješavanja pitanja raspolaganja poljoprivrednim zemljištem.

Tu mogućnost iskoristili su prvenstveno poljoprivredni proizvođači iz Komina koji su sklopili veliku većinu od ukupno pedesetak nagodbi s Općinskim državnim odvjetništvom. Osim toga, u zadnje tri godine poljoprivrednici su, temeljem sudskih nagodbi, uplatili preko 2,9 milijuna kuna na račun otvoren u HNB. S obzirom da je zakup  državnog poljoprivrednog zemljišta prihod koji se dijeli na tri dijela, i to: 65 posto općini ili gradu, 10 posto županiji i 25 posto državnom proračunu, u gradski proračun temeljem tih uplata slilo se oko 1,9 milijuna kuna, prenosi Rogotin.hr.