Festival žudija, čuvara Kristova groba koji se tradicionalno održava na Uskrsni ponedjeljak, a ove godine je to u Loboru (Hrv. zagorje).

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Domaćini 23. po redu Hrvatskog festivala žudija su Viteško društvo Svetoga križa Lobor i Općina Lobor. Na Trgu svete Ane predstavit će se 33 žudijske skupine, ponajviše iz južne Hrvatske.

Iz Doline Neretve sudjeluju žudije iz Župe sv. Nikole biskupa – Metković, Vida, Mliništa (Vidonja), Slivna, Komina, Rogotina i Opuzena gdje će se dogodine održati 24. Festival žudija.

Program festivala žudija započeo je sastankom zapovjednika žudija u 9 sati te svetom misom u crkvi svete Ane u 10 sati. Slijedio je mimohod i izrada milenijske fotografije akademskog snimatelja Šime Strikomana na brežuljku ispred crkve sv. Ane.

Predstavljanje skupina započelo je u 12 sati uz gromoglasno pucanje loborskih kuburaša i njihovih prijatelja.

Viteško društvo Svetog Križa Lobor njeguje običaje čuvanja Kristovog groba u župnoj crkvi svete Ane te pucanja na sam Uskrs, u čast uskrsnuća Krista. Ovi običaji u Loboru datiraju iz 16. stoljeća, kada je Petar Keglević dobio vlastelinstvo Lobor te je u uskrsno vrijeme slao naoružanu počasnu stražu u Loborsku crkvu čuvati Kristov grob.

Foto: Ante Ćelić i Branko Markota

OGLAS