Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi propisuje plaćanje otkupljenog uroda u roku od 30 dana, ali je u praksi teško provediv bez ključnog nižeg propisa čije je donošenje već treći put prolongirano, sada za ožujak 2024. – tvrde iz udruge “Neretvanska mladež”.

Iako je berba mandarina odavno završila jedno otkupljivačko poduzeće u dolini Neretve još nije isplatilo proizvođačima novac za otkupljene mandarine. Kada će voćari dobiti svoj novac teško je prognozirati no u Neretvi se još živo sjećaju tvrtke Vrni koja je 2008 godine propala a da nikada nije isplatila otkupljene mandarine. Neki proizvođači su i umrli bez da su dočekali teškim trudom i radom zarađeni novac. Riječ je o poduzeću Vrni čiji su vlasnici bili Nikola i Ante Vrcan i koji su neretvanskim poljoprivrednicima dugovali više od 10 milijuna kuna. U međuvremenu je tvrtka Vrni d.o.o., koja je bila registrirana u Opuzenu na adresi Zagrebačka bb izbrisana iz registra Trgovačkog suda. Poljoprivrednici su ostali bez novca i slučaj je završen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Međutim tada nije bilo Zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi kao danas koji propisuje načine otkupa voća i povrća i rokove isplate, koji ne mogu biti duži od 30 dana. A čini se da se Zakon ne provodi ni danas onako kako bi trebao. Njegove odredbe se teško provode na terenu čemu doprinosi naša administracija i birokracija jer još uvijek nije donesen Pravilnik o izmjeni Pravilnika o popisu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, pokvarljivih te proizvodno i tržišno osjetljivih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Donošenje ovog pravilnika do sada je tri puta odgađano te je prema najnovijim informacijama određen datum 31. ožujka 2024 godine. Neretvanski voćari se pitaju zašto Ministarstvo poljoprivrede ponovno odgađa potpunu implementaciju Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP) u lancu opskrbe hranom?

Više o ovome možete pročitati na portalu Dubrovački vjesnik.

Piše: Stanislav Soldo

OGLAS