Otkup se nastavio ograničeno i otežano sa izmjenom radnih i neradnih dana, odnosno dana kada otkupljivači uzimaju mandarine i dani kada ne uzimaju. Otkupne cijene su se kod većine izravnale na razinu od 2,30 Kn (kalibri 1,2,3) i 1,50-1,70 (kalibri 4 i 1x). Kalibra 5 je ove godine minimalno i plaća se od 0,5-1 kuna za kilogram, izvijestili su iz udruge proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež.

Ovakve otkupne cijene su se zadržale do danas, međutim sve više primjedbi proizvođača je na činjenicu velikog odbijanja, otpisa, krađe mandarina kod pojedinih otkupljivača, većine. Izgleda da na ovaj način ‘kompenziraju’ pad cijene. Proizvođači se žale da na otkupnom bloku dobivaju ukupno neto masu proizvoda i do 20% manju nego su dovezli na otkup, kažu u Udruzi.

Pitaju se je li to poštena trgovačka praksa?

Opet se pokrenulo pitanje neizdavanja otkupnog bloka. Proizvođači ne dobivaju otkupni blok po 10 i više dana. Pitaju se što je sa Zakonom o nepoštenoj trgovačkoj praksi i radom
Agencije za tržišno natjecanje? Zadnjih dana kod dijela otkupljivača nema istaknute otkupne cijene, što dodatno ljuti proizvođače.

Posljednjih dana primjetan je godinama ponavljan ‘čep’ u prodaji mandarina. Po ovoj temi
poslali smo Zahtjev Vladi RH za uvođenje mjere povlačenja sa tržišta zbog viška mandarine, koju treba maknuti sa tržišta da olakša prodaju i zadrži ili podigne cijenu.
Zbog vrlo toplog dana (oko 25*C) i hladnijih noći (oko 12*C) većina sorata užurbano zori.

Povjerenstvo za mandarine više ne provodi nikakve aktivnosti. Odredilo je početak berbe i diglo ruke od mandarine, zaključuju u udurzi proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež.