Udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež uputila je ovih dana zamolbu naslovljenu na Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatsku poljoprivrednu komoru i Hrvatsku voćarsku zajednicu vezanu uz poboljšanje dostupnost plavoga dizela na području doline Neretve kojega koriste poljoprivrednici i ribari i koji je u ovom trenutku dostupan isključivo u Pločama. Zamolbu prenosimo u cijelosti.

Plavi dizel je gorivo koje koriste poljoprivrednici i ribari. Trenutno je na području doline Neretve dostupno samo u gradu Ploče. Udaljenost benzinske postaje poljoprivrednicima s područja Opuzen-Slivno je oko 15 km, Opčine Kula Norinska oko 20 km, dok je proizvođačima s područja Grada Metkovića i Općine Zažablje oko 30 km i više. Također, napominjemo i neposjedovanje adekvatnih vozila za prijevoz ovakvih tvari i moguće probleme poljoprivrednicima.

S obzirom na značajnu udaljenost i time otežanu dostupnost, smatramo potrebnim osigurati dostupnost plavoga dizela na području jedne od tri benzinske pumpe: INA-Opuzen, Lukoil-Podradina ili INA-Kula Norinska.

Molimo Ministarstvo poljoprivrede da uloži napor te olakša i osigura dostupnost i omogući korištenje plavoga dizela kako je u zamolbi navedeno.