Udruga proizvođača agruma i povrća Neretvanska mladež uputila je zahtjev županu Nikoli Dobroslaviću i županijskim vijećnicima da se u Proračun za 2021. godinu uvrsti sufinanciranje police osiguranja usjeva po uzoru na Splitsko-dalmatinsku županiju. Njihov zahtjev prenosimo u cijelosti.

Poštovani Župane i članovi Županijske skupštine!

Zbog iznimno lošeg stanja u poljoprivredi doline Neretve, te sa željom da se poljoprivrednim proizvođačima financijski olakša i preuzme dio tereta osiguranja usjeva poljoprivrednih kultura, sa željom na proširenje u dijelu sufinanciranja premije osiguranja njihovih gospodarskih vozila (kombi, kamion), šaljemo Vam ovaj zahtjev za sufinanciranje police osiguranja za 2019.g. i dalje.

Naime, prije ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, županija je financirala police osiguranja usjeva u iznosu 25% od premije. Ulaskom RH u EU prestalo se sa navedenom mjerom. EU kroz mjeru 17.1. sufinancira police sa štetom 20-100% u iznosu od 70%, za poljoprivredne kulture koje su upisane u ARKOD. Police za štete do 20%, kao i police za kulture i parcele koje nisu upisane u ARKOD nisu prihvatljive za financiranje kroz mjere ruralnog razvoja.

S obzirom na praksu Splitsko-dalmatinske županije, koja isto sufinancira iz vlastitog proračuna u iznosu od 25% premije (poveznica u nastavku), šaljemo Vam ovaj zahtjev za ponovno uvođenje sufinanciranja police osiguranja. S obzirom na loše stanje u agraru doline Neretve, tražimo da se udio sufinanciranja poveća na 70% kao i kroz mjeru 17.1. ruralnog razvoja, te da se u program sufinanciranja dodaju i gospodarska vozila vlasnika OPG-a, poljoprivrednih obrta te trgovačkih društava sa registriranom poljoprivrednom proizvodnjom.