U Gimnaziji Metković održan je dio višednevnog programa 15. Neretvanskog književnog, znanstvenog i kulturnog susreta koji je posvećen četvorici veličanstvenih, jezikoslovcima sa šireg neretvanskog područja Krsti Spalatinu, Slavku Pavešiću, Stjepanu Krešiću i Luki Vukojeviću.

Sinoćnji govornici bili su jezikoslovci dr. sc. Vlatka Štimac Ljubas iz Leksikografskoga zavoda Miroslav Krleža, dr. sc. Milica Mihaljević i dr. sc. Domagoj Vidović iz Instututa hrvatskoga jezika te književnik Stjepan Šešelj. Osim stručnog izlaganja o njihovu doprinosu u razvoju i promociji hrvatskoj jezika, predavači su se osvrnuli i na osobna iskustva i doživljaje jer je dio navedenih jezikoslovaca radio u spomenutom Institutu što je dodatno plijenilo pažnju publike, mahom učenika i nastavnika metkovske Gimnazije.

Uoči radnoga dijela skupa u Gimnaziji Metković sudionici su skupa posjetili Nadu Bjelovučić, koja ih je s Amirom Pračićem u ugostila u svojemu domu i prikazala dio obiteljskih uspomena, poput dopisnica Dobriše Cesarića (čija je pjesma Naranča najvjerojatnije nadahnuta mandarinama koje su Živan i Nada Bjelovučić poslali Cesariću pred njegovu smrt dok je boravio u bolnici) i njegove supruge te knjiga s posvetom metkovskih književnika Ivana Slamniga i Stojana Vučićevića.

Iscrpniji prikaz života i djelovanja četvorice velikih hrvatskih jezikoslovaca s našega područja možete pročitati u tekstu D. Vidovića kojega smo objavili prije nekoliko dana.

Neretvanski susret se odvija od 10. do 12. listopada 2019. u Neumu, Stonu, Metkoviću, Pločama, Opuzenu, Čapljini i Ljubuškome.