Katolička Dalmacija bio je polutjednik koji je izlazio u Zadru u drugoj polovici 19. stoljeća. Vijesti iz Metkovića je povremeno slao anonimni novinar koji se potpisivao pod pseudonimom Šibančić. Inspiraciju za ime je vjerojatno pronašao u našem brdu Šibanici.

U siječanjskom broju iz 1878. godine (br. 9) poslao je izvještaj o nesvakidašnjem događaju za mali Metković.

Na blagdan Sveta Tri Kralja 1878. u crkvi sv. Ilije pokršćena su bila dva Turčina iz susjedne Ercegovine. Nije naveden njihov identitet, ali piše da je jedan bio turski asker tj. vojnik, a drugi sin nekoga bega. Kumovi su im bili najodličniji metkovski žitelji. Bila je to velika svečanost. Dva dana poslije autor članka je susreo jednog od njih koji mu se povjerio da je nakon krštenja bio lagan kao malašna ptičica.Tom prilikom mladić je izrazio želju za promjenom (Ozbiljno sam odlučio promjeniti život, poboljšati se, okaniti se odsele one opačine .. Sad ću raditi, življeti umjereno, moliti Boga da mi dade milost misliti vavjek na njega i na svetu katoličku vjeru).

Zanimljivo je da se u matičnim knjigama krštenih odnosno rođenih metkovske župe nalaze dva potpuno prazna mjesta na početku 1878. godine. Zadnji upis iz 1877. godine bio je 23. prosinca, a prvi u 1878. godini 10. siječnja i upravo između ta dva krštenja nalaze se prazna dva mjesta u koja su trebala biti upisani pokršteni Hercegovci. Nije poznato zašto župnik na kraju nije upisao imena dvojice odraslih krštenika.

U novinskom izvještaju se ne spominju supruge ili djeca pa je prema svemu sudeći riječ o dvama neoženjenim mladićima. Nije poznata niti motivacija njihova pristupanja katoličkoj crkvi niti kako su se našli u Metkoviću. Nekoliko godina ranije izbio je Hercegovački ustanak (1875.) te je moguće da su bili prebjezi koji su pomagali ustanak koji je bio kršćanski. Međutim to su samo nagađanja.

Panorama Metkovića snimljena oko 1900. godine.