“Teško mi je ovaj put prognozirati izborne rezultate, ali sam uvjeren da Most neće pasti ispod dvanaest posto. To bi značilo da bismo dobili sličan broj mandata kao na prošlim izborima. Unatoč tome što dio medija prikazuje Most krivcem za sve što se događalo u Hrvatskoj moguće je čak da dobijemo više od trideset mandata”, kaže u velikom intervjuu Globusu Nikola Grmoja, uz Božu Petrova ključni čovjek Mosta, neslužbeni glasnogovornik stranke i, po mišljenju mnogih, njezin glavni izborni strateg.

U razgovoru s novinarom Sašom Ljubičićem, mjesec dana uoči izlaska na birališta, Grmoja analizira situaciju na političkoj sceni koja je bitno promijenjena nakon dolaska Andreja Plenkovića na čelo HDZ-a.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Što misli o njemu i bi li ga Most prihvatio kao predsjednika Vlade?

“Mi nemamo nikakvu garanciju da je novi čelni čovjek HDZ-a idealan, odnosno da na njega neće imati utjecaja kojekakvi lobiji, interesne skupine. Dođe li do poslijeizbornih dogovora, nećemo ga prihvatiti za premijera. Kao što nećemo prihvatiti ni Milanovića”, odlučan je Grmoja.

“Mi ovaj put imamo svojega kandidata za premijera – Božu Petrova. Sad smo puno iskusniji i znamo kako funkcionira država. Donijeli smo tu odluku jer mislimo da kao treća opcija, zbog odgovornosti prema Hrvatskoj, moramo dati svog kandidata za premijera. Pokazalo se da dvije druge stranke, koliko god mijenjale čelnu figuru, ne stavljaju javni interes ispred privatnog. Kad je riječ o sastavljanju Vlade, mogli bismo se naći u istoj situaciji kao nakon prošlih izbora. Zato smo jasno rekli: ne vjerujemo SDP-u i HDZ-u toliko da bismo im prepustili političku moć u državi”, poručuje Grmoja.

Na pitanje je li koalicija između Mosta i SDP-a potpuno isključena, s obzirom na to da je na izbornoj listi Narodne koalicije Stipe Gabrić Jambo, odgovara: “Nije nemoguća koalicija između Mosta i SDP-a, ali je SDP svojim postupcima i izjavama pokazao da na Most ne računa. Mislim da je Milanović odabrao krivu taktiku misleći da će mu vlast opet pasti tek tako u ruke.”

Grmoja je uvjeren da će se na rujanskim izborima pokazati prava snaga Mosta kao treće opcije: “Nastoji se nametnuti teza da Hrvatska ima samo dva izbora, HDZ i SDP, no ovaj put postoji i treće rješenje, i to je bitno naglasiti građanima. Na ovim će se izborima definitivno pokazati da je Most treća opcija, a hoće li to u budućnosti tako ostati – ne znam, a to nije ni bitno. Most je sredstvo za mijenjanje politike u Hrvatskoj i, da Mosta nestane, a da nastane neka nova opcija, uvjeren sam da će hrvatska politička scena biti bolja”, govori strastveno Grmoja.

Što misli o suradnji s dvjema velikim strankama nakon izbora?

“Bili bismo najsretniji da nam građani dadu takvo povjerenje da više ne trebamo uopće misliti o HDZ-u i SDP-u. Znamo da Most ne vole ni u jednoj ni u drugoj stranci, znamo da ne odgovaramo nikome. Mi smo neželjeno dijete.”

Naposljetku poručuje i HDZ-u i SDP-u: “Mi želimo da se te stranke promijene ili nestanu. Ako vidimo da se teško mijenjaju, onda bi, kažem, bolje bilo da nestanu.”

Nikola Grmoja u intervjuu govori i o mogućoj velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a, o Tihomiru Oreškoviću, o Mostovu odnosu s Crkvom, o spomeniku Miru Barešiću…

OGLAS