Uprava NK Gusar Komin se otvornim pismom obratila Županijskom nogometnom savezu nezadovoljna organizacijom natjecanja, suđenjem, delegiranjem, disciplinskim mjerama…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prenosimo u cijelosti:

NK Gusar Komin je nakon niza nelogičnosti u dosadašnjih 14 kola 1.ŽNL Dubrovačko-neretvanske (a i ranije) primoran napisati osvrt na samu ligu, suđenje, delegiranje, disciplinske mjere… Naime, ogorčeni smo na dvostruka mjerila glede istih situacija u kojima je uvijek deblji kraj izvlačio naš klub…

U nastavku iznosimo činjenice koje su potkrijepljene zapisnicima, videosnimkama i žalbama:
Ogorčenje prema dvostrukim mjerilima kreće od utakmice prošlog prvenstva u Smokvici gdje je naš klub kažnjen s dva boda i registracijom utakmice 3:0 u korist domaćina. Možda bi se složili s tom odlukom da je bilo kakvu kaznu za ulijetanje navijača te udaranje naših igrača dobio i domaćin, jer je isti dužan voditi brigu o gostujućim igračima i službenim osobama, ali nije. Igrač zbog kojega je kazna dobivena više nije igrač Gusara, a glavni sudac te utakmice i dalje biva delegiran na gostujućim utakmicama našeg kluba. Na žalbu koju smo pisali nikad odgovor nismo dobili! Ne želimo se vraćati u prošlost, ali svježe kazne našem klubu tjeraju nas da spominjemo ovu situaciju.

Glede ovogodišnjeg prvenstva prevelik je broj situacija zašto je naš klub nezadovoljan. Postoje nelogičnosti(ili logičnosti, ovisno o gledištu) prilikom delegiranja za gostujuće, ali i domaćinske utakmice našeg kluba. Činjenica je jedna, da je Gusar na skoro svim ovogodišnjim gostovanjima oštećen, a na domaćinskim utakmicama treba biti zadovoljan ako je kriterij 50:50. Izdvojiti ćemo tri gostovanja na kojima smo imali vrlo dobro suđenje, a to su gostovanja u Metkoviću, Čilipima i Žrnovu.

Dva kluba su bili ili jesu pretendenti za naslov, a jedan za ispadanje iz lige, a mi smo iz tih utakmica ukupno ostvarili 7 bodova koji su i naš konačni skor u gostima. Ostala gostovanja nisu vrijedna spomena, a pitanje je kako jedan iskusni sudac(zajedno s pomoćnicima) u Čilipima može prvoligaški suditi utakmicu, a u Smokvici na razini amatera.

Još jedan iskusniji sudac dijelio je pravdu prošle subote u Vela Luci. Dok je prvo poluvrijeme podnošljivo, drugo poluvrijeme radi spomenutog, ali i njegovih pomoćnika liniju centra nismo smjeli prijeći. Šlag na kraju je dosuđeni jedanaesterac, koji je potom poništen nakon priznanja igrača da kontakta nije bilo, pa je opet nakon pritiska domaćina dosuđen te realiziran kao krajnji rezultat utakmice. Zahvaljujemo domaćinima na dostavi snimke sporne situacije koju po dogovoru nećemo objaviti na društvenim mrežama zbog sve boljeg odnosa ova dva kluba.

Nezadovoljstvo i nastavak dvostrukih mjerila se nastavlja izricanjem disciplinskih mjera od strane disciplinskog suca. Uvidom u zapisnike proljetnog dijela prvenstva, delegati su zabilježili uporabu pirotehničkih sredstava na 3 domaćinstva, u Kominu, Metkoviću i Čilipima. Iako je u Kominu situacija bila bezazlena i nije bilo nikakve ugroze navijača, gostiju ili službenih osoba naš klub je automatski platio kaznu u iznosu od cca 160€. Pregledom biltena evidentno je da su za pirotehnička sredstva sa strane disciplinskog suca kažnjena dva od tri kluba kojima je u zapisniku evidentirana uporaba istih. Dakle, ako je na snazi naputak o sprječavanju pirotehničkih sredstava na sportskim terenima onda ćemo to poštivati, ali dvostruka mjerila nećemo. U oči upada i iznos propisane pristojbe koju je potrebno uplatiti za žalbu u iznosu od 106,18€. Klub je temeljen navedenog platio kaznu, isto kako plaća sve druge obveze prema savezu. Za usporedbu, u trenutku predavanja žalbe za lanjsku utakmicu u Smokvici cijena iste pristojbe bila je 200kn.

Na kraju, vraćamo se na početak ovog teksta. Smisao lige? Koji je smisao lige u kojoj se samo prema delegiranjima našem klubu može pretpostaviti tko će biti prvak, a tko ispasti iz lige? Koji je smisao lige u kojoj s gostovanja treba gledati kako zaštiti zdravlje igrača? Koji je smisao lige za one klubove koji se nalaze u sredini tablice? Koji je smisao lige gdje se dvostrukim mjerilima donose odluke, kako disciplinske tako i one vezane uz delegiranja? Koji je smisao lige da se novčana pristojba za žalbu povećava do visine iznosa kazne? Koji je smisao lige da povjerenik natjecanja Gusaru delegira dvije utakmice(ukupno u ovoj sezoni delegirao 4), a da na jednoj od spomenutih nije prisutno medicinsko osoblje? Koji je smisao lige u kojoj greške sudaca više nisu slučajnost nego pravilo?
Možemo do u nedogled…

Odgovore na ova pitanja smo tražili i usmeno i pismeno, ali ih nikada nismo dobili. Možda da nam se objasni da gostovanja iskoristimo kao izlet, da ne nosimo opremu i kopačke, a ponesemo pancetu i kruh, možda bi se sretniji vraćali kući. Jer protiv koga god igrali, bilo protiv davljenika ili pretendenata za naslov, mi se moramo pomiriti s činjenicom na izgovoreno „nama treba“
Ovim tekstom ne zavaravamo sami sebe, svjesni smo i nismo ponosni na neke situacije u prošlosti s našeg terena.

Smatrali smo da su se stvari promijenile, pogotovo nakon nastupa Župe Dubrovačke, Slavena, Metkovića i Gusara u splitskoj županijskoj ligi. I jesu, ali neki klubovi ni blizu te lige nisu bili, već su bili u 2.ŽNL DN, a sada se prljavim političarenjem održavaju u ovom rangu. Dozvoljavanjem takvog ponašanja istim klubovima vraćamo se na stare staze, a to nije dobro.

Gusar nakon dosta vremena ima ekipu sastavljenu većinom od domaćih igrača sa popunom igrača „sa strane“ koji mogu služiti za primjera nama u klubu, ali i ostatku lige. Stvara se jako dobra atmosfera u momčadi, a spomenute odluke saveza uvjetuju da to sve izgubimo jer dečki gube moral, kako i ne bi.

To Gusar neće dozvoliti u budućnosti te će sve sporne materijale sa gostujućih, ali i domaćinskih utakmica, kao biltene i zapisnike objavljivati na svojoj stranici.

OGLAS