Noćas, 27. listopada, počinje zimsko računanje vremena. U tri sata ujutro kazaljke se vraćaju na dva pa ćemo dobiti sat vremena više za spavanje.

Od ove godine vozači u Hrvatskoj će s upaljenim svjetlima preko dana voziti od 1. studenog do 31. ožujka, a ne tijekom zimskog računanja vremena kao prije.

Praksa pomicanja sata dvaput godišnje, krajem ožujka za jedan sat unaprijed i vraćanje kazaljki u listopadu za sat unatrag uskoro bi trebala otići u povijest jer je Europski parlament podržao prijedlog direktive kojom se od 2021. na razini EU-a ukida polugodišnje pomicanje sata i zemljama članicama prepušta odluka o odabiru ljetnog ili zimskog računanja vremena.

Do 1. travanja 2020. države će odlučiti hoće li zadržati – ljetno ili zimsko računanje vremena. Pa ćemo unutar Unije imati više vremenskih zona, moguće je primjerice da u Hrvatskoj i Sloveniji sat pokazuje drugačije vrijeme.

Iako se zadnje pomicanje kazaljki na satu u Europskoj uniji trebalo dogoditi već iduće godine, što je predlagala Europska komisija, naknadno se ipak priklonilo austrijskom prijedlogu da se to odgodi do 2021. godine.