Prelazeći preko granice iz trećih zemalja, ubuduće ćete moći prenijeti vrijednost robe samo do 300 kuna bez plaćanja trošarine i oslobođenja PDV-a ako je kupljena unutar pogranične zone. Ranije je taj iznos bio do 2200 kuna (300 eura), također dnevno i po osobi, uz oslobođenje od PDV-a i trošarine. Kad govorimo o trećim zemljama, što se našeg područja tiče, tu ponajprije podrazumijevamo Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

U osobnoj prtljazi osobe može se uz oslobođenje od PDV-a i trošarine dnevno unijeti roba čija je vrijednost do 300,00 kuna, piše u Pravilniku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Iako se u javnosti isticalo kako se od 1. siječnja 2021. godine, preko granice po osobi mogu prenijeti dvije kutije, odnosno 40 cigareta, ovo novo pravilo samo je dio izmjena u Pravilniku o oslobođenju od PDV-a i trošarine za robu uvezenu u osobnoj prtljazi osoba koje putuju iz trećih država (izvan EU) te za robu uvezenu kao mala pošiljka nekomercijalnog značaja. No, ključna razlika od prijašnjeg pravilnika iz 2013. godine je ta što je novim definirana pogranična zona. Ona sada iznosi 15 kilometara zračne linije od granice, piše DuList.

– Pogranična zona je zona koja ne prelazi više od 15 kilometara zračne udaljenosti od granice države članice i koja uključuje lokalna upravna područja koja se nalaze unutar zone, ističe se u pravilniku.

I ta je definicija važna za istaknuti. Pogotovo za osobe koje su redovito prelazile granice kako bi u susjednim državama obavljali kupnju robe u većoj vrijednosti, ali opet po jeftinijim cijenama i uz oslobođenje PDV-a i trošarine. Dosad su, dakle, mogli prenijeti robu u vrijednosti do 2200 kuna (300 eura) i na to dobiti povrat PDV-a. Od 1. siječnja, ukoliko carinici utvrde vrijednost veću od 300 kuna (po osobi i u jednom danu), na nju će morati platiti trošarinu.

Kasnimo osam godina

Dakle, s prvim danom 2021. godine došlo je do izmjene navedenog Pravilnika. U prošlom su Pravilniku bile također definirane količine i iznosi koji se mogu unijeti iz trećih zemalja – za pogranično područje i ostala područja. No, nikad nije bilo definirano kolika je zapravo pogranična zona. Ta je jedna rečenica nedostajala u Pravilniku kako bismo se uskladili s europskom direktivom na koju se ovaj pravilnik povezuje. Riječ je o Direktivi Vijeća 2007/74/EZ od 20. prosinca 2007. o izuzeću od poreza na dodanu vrijednost i trošarina na uvoz robe za osobe koje putuju iz trećih država.

Cjeloviti tekst novog Pravilnika je objavljen 28. prosinca 2020. u Narodnim novinama i možete ga pročitati OVDJE.

OGLAS