Hrvatska je od danas privremeno zabranila, odnosno ograničila prelazak preko svih graničnih prijelaza.

Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Povratak u matične države omogućit će se građanima država članica Europske unije, odnosno državama članicama schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji, te državljanima trećih zemalja koje su osobe s dugotrajnim boravištem u EU i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Interes za ulazak u Hrvatsku tih osoba potvrđuju čelnici ministarstava sukladno propisanom djelokrugu u iznimnim slučajevima. Na te osobe obvezno se primjenjuju upute i mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Izuzeci od ove Odluke odnose se na:

  • zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje;
  • prekogranične radnike;
  • prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno;
  • diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija;
  • putnike u tranzitu.

Na navedene izuzetke primjenjuju se upute i mjere koje donosi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Ova mjera stupila je danas na snagu i primjenjuje se 30 dana, piše Index.

Stroge kontrole u Neumu

Slobodna Dalmacija donosi nikakvo zaustavljanje u Neumu nije dozvoljeno. Ako netko od hrvatskih građana iz bilo kojih razloga stane u Neumu, bilo da se odmori, popije kavu ili kupi burek smatra se da je ušao na teritorij BIH i za njega vrijede odredbe, koje je donijelo vijeće Ministara proglašenjem stanja prirodne i druge nesreće, a to je da ide u karantenu.

Onima koji se zateknu izvan jadranske magistrale ako ih se “uhvati” federalni sanitarni inspektor će izdati rješenje o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju u trajanju od 14 dana.

OGLAS