Jutros u 9 sati na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite obznanjeni su novi podaci o koronavirusu u Hrvatskoj.

“Imamo 36 novopotvrđenih, ukupno 418 bolesnika. 39392 testiranja, na respiratoru 10 bolesnika. 7 u Zagrebu, 2 u Osijeku, 1 u Rijeci. Prosječna živona dobe na respiratoru je 61 godina.”, rekao je Beroš.

“Imamo više od 2000 kontakata. Od ukupno testiranih 12 posto je pozitivnih. 57 posto su muški, 43 posto zaraženih su žene. Imamo 15 bolničkih liječnika koji su pozitivni, 7 medicinskih sestara, jednog liječnika opće prakse”

Tri vojnika u Litvi imaju koronavirus, 39 pripadnika je stavljeno u samoizolaciju. Za jednog se čekaju rezultati.

Što je otokom Murterom?

“Mi smo dobili jučer informaciju o stanju na Murteru, Kontaktirani su epidemiolozi, tamo je bilo 8 pozitivnih i 30 ljudi s temperaturom. Epidemiološka obrada je u tijeku, mi smo odgovorili da će Nacionalni stožer odobriti svaku onu mjeru koju odobri lokalni epidemiolog na terenu. Dok se ne vidi što je s tih 30 nama se čini opradvana mjera da se sve zatvori, a onda ćemo vidjeti što dalje”, rekao je Capak.

Capak je rekao da je HZJZ jučer uz pomoć Imunološkog zavoda proizveo 2500 briseva, a tijekom današnjeg dana će ih biti završeno 5000. Što se pak tiče manjka zaštitne opreme, na tome se intenzivno radi, dodao je.

Više od 600 slučajeva kršenja mjera samoizolacije

Dodajmo kako je ministar Davor Božinović još sinoć komentirao kršenje mjera samoizolacije.

– DORH se o tome oglasio, policija skuplja sve informacije. Utvrđeno je više od 600 slučajeva kršenja mjera samoizolacije. Imamo tu sad i mjeru zabrana okupljanja više od 5 osoba na jednom mjestu. Ne postoji državni ili zdravstveni sustav koji se s ovim može nositi bez suradnje nacije – kazao je ministar unutarnjih poslova.