U razgovoru s epidemiologom dr. Miljenkom Ljubićem iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, doznali smo najnovije podatke o zaraženima gripom na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Samo u proteklom tjednu najviše oboljelih od virusa gripe zabilježeno je u ordinacijama Doma zdravlja Metković, čak 114, u Pločama 13, u Korčuli 11 i u Dubrovniku samo 2 slučaja gripe. Ukupno je u prošlom tjednu prijavljeno 140 zaraženih gripom na području naše županije.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Do sada je u našoj županiji zabilježeno 247 slučajeva zaraze gripom, a od toga u Metkoviću i okolici 213. Prema tim podacima, Metković i naša županija su na neslavnom prvom mjestu u Hrvatskoj po broju zaraženih gripom.

Po dobnoj strukturi, najviše je zaraženih među djecom i radno aktivim stanovništvom od 30 do 64 godine, a najmanje među starijom populacijom. Razlog za to je veća procijepljenost starijih osoba protiv virusa gripe u odnosu na one mlađe.

– Prema podacima koje imamo od liječnika, do sada je na području Metkovića i okolice cijepljeno oko 2000 osoba. Cjepiva još ima, ako je još netko zainteresiran, može se cijepiti protiv gripe. Još nije kasno, može se cijepiti i u tijeku epidemije, preporučio je dr. Ljubić.

OGLAS