Prema prijedlogu Zakona o komunalnom gospodarstvu, koji se nalazi u saborskoj proceduri, komunalni redari ubuduće bi imali veće ovlasti te bi mogli legitimirati građane.

Vlatko Cvrtila, stručnjak za sigurnost, podsjetio je u razgovoru za tportal da ovlast legitimiranja prema zakonima RH ima policija.

Ne znam na temelju čega bi komunalni redari mogli ući u nečije dvorište i legitimirati ljude jer je tu riječ o privatnom vlasništvu, kazao je Cvrtila.

Napominje da je to usporedivo s kontrolorima HRT-a koji ne mogu ući u nečiji stan provjeriti ima li netko radio ili televizor.

Osim policije, kad uđete u tramvaj to mogu zatražiti kontrolori za potrebe pisanja kazne. Jedno je kad vas u nekom prostoru u koji ste ušli legitimira zaštitar koji ga čuva, a drugo je ulazak u privatni prostor. Ne znam na temelju čega bi komunalni redari mogli ući u nečije dvorište i legitimirati ljude jer je tu riječ o privatnom vlasništvu, kazao je Cvrtila.

Istaknuo je da ni pripadnici SOA-e ili Vojne policije nemaju pravo legitimirati građane.

Smatra i da širenje ovlasti komunalnim redarima nije nepoznata praksa u svijetu, ali i da ima zemalja u Europi u kojima policija ne može ući u privatno vlasništvo.