Austrijska „Erste banka“ ponudila je „Naftnim terminalima FBiH“ nagodbu u cilju pronalaženja dogovora da se ovoj kompaniji u državnom vlasništvu BiH isplati oko četiri milijuna KM odštete nastale tokom brodske havarije u Pločama u kolovozu 2018. godine, prenosi Dnevni Avaz.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Tanker sa skoro 27.000 kubika nafte udario je u pristanište u Luci Ploče, survavši u more dio doka i aparaturu za iskrcavanje nafte i plina, koji su potonuli.

Riječ je o brodu “STI Poplar”, koji je plovio pod zastavom Maršalovih Otoka.

Sve je na kraju rezultiralo i 10-mjesečnim otežanim snabdijevanjem bh. tržišta naftom.

Naftni terminali tužili su “Erste banku” zbog police osiguranja, jer je teret bio osiguran na 134 milijuna kuna. Osim NTF-a, „Erste banku“ su tada tužili i Lučka uprava i kapetanija Ploče te još tri tvrtke, a Sud u Splitu presudio je da se mora platiti 35,3 milijuna maraka odštete.

No, kako je pred istim sudom u Splitu u toku drugi postupak, koji se odnosi na to dokazivanje iznosa štete, točnije koliko će kojoj kompaniji pripasti novaca, Avaz saznaje da sada  Austrijanci nude nagodbu. Ovo je potvrdio i Hermedin Zornić, direktor „Operatora Terminala“, tvrtke koja je većinski vlasnik NTF-a.

Zornić je potvrdio da je sasvim jasno da je Federacija 2018. godine, zbog nemogućnosti da izvozi naftu, izgubila dobit od četiri milijuna, koja mora biti nadoknađena.

– Nama je važno da je aktivirana bankovna garancija. Sada ćemo vidjeti što će se događati. Mi znamo što tražimo i kolika je bila šteta. I ranije su odbijali sporazum i slali svoje vanjske procjenitelje štete, koji su isto utvrdili – kaže Zornić.

Troškovi transporta

Havarija u Luci Ploče, podsjećamo, bila je jedan od osnovnih uzroka što je krajem 2018. i početkom 2019. godine poskupjelo gorivo u BiH.

Kako se značajan dio snabdijevanja naftom FBiH odvija upravo preko Luke Ploče, distributeri nafte bili su primorani koristiti alternativne izvore, čime su povećani troškovi transporta, a država BiH bila na gubitku.

 

OGLAS