Na današnji dan prije 30 godina, 22. siječnja 1993. je započela oslobodilačka akcija Hrvatske vojske i policije pod nazivom Maslenica.

U obilježavanju ovoga značajnoga događaja iz Domovinskog rata sudjeluju i veterani 4. gardijske brigade DNŽ koji su sudjelovali u ovoj oslobodilačkoj akciji.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Svečanost je počela u Kašiću kod spomenika poginulim pripadnicima 3.gbr. HV-a Kune polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule branitelje.

Paljuv, mjesto pogibije Marija Nikolića Kiša i Marija Glavote

Zeleni hrast, kod spomenika poginulim pripadnicima 4. gbr HV-a…

Sveta misa za poginule branitelje služena je u crkvi Zaštitnice kršćana u Paljuvu. Na putu za Novigrad veterani četvrte zastali su kod spomenika poginulim pripadnicima 2.gbr-Gromovima na ulazu u gradić gdje su zapalili svijeću. Zajedničko druženje veterana nastavljeno je u Novigradu.

 

Glavni cilj VRO Maslenica bio je spajanje cestovnom komunikacijom sjevera i juga Hrvatske. Nakon rušenja starog Masleničkog mosta i okupacije tog dijela, promet se odvijao preko Paga i trajektima Prizna-Žigljen prema Karlobagu i dalje. Hrvatskim vojnicima i policajcima to je pošlo za rukom već prvog dana napada. Tada su oslobođena i mjesta Rovanjska i Maslenica, dio Podgradine, Islam Latinski i Grčki te Kašić. Sljedećih nekoliko dana hrvatske snage su u ofenzivi oslobodile Babindub i Zračnu luku Zemunik, Crno, Murvicu, Paljuv, dijelove Škabrnje, Smoković i Novigrad te su izvršeni strateški pomaci na Velebitu.

Od 22. do 25. siječnja 1993. u akciji je poginulo 13 branitelja, a u iduća dva dana još šest. No, u snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim napadima neprijatelja koji su uslijedili odmah nakon operacije, do 31. ožujka broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127. U ovoj operaciji sudjelovala je i A satnija ZNG Metković u sastavu 3.bojne 4.gardijske brigade i u kojoj je imala jednog poginulog (Mario Nikolić iz Krvavca) i desetak ranjenih pripadnika.

OGLAS