Na današnji dan, prije 28 godina Stipe Buljubašić, Ante Kuran i Ante Rebac iz Metkovića te Ante Babić iz Graca položili su svoje živote na oltar Domovine. Poginuli su zajedno u akciji izviđanja kada je njihov automobil raketirao zrakoplov JNA na prostoru iznad Graca, kod sela Drijen u istočnoj Hercegovini.

Stipe Buljubašić rođen je 1. svibnja 1957. godine u Brečićina kod Metkovića od oca Ante i majke Matije rođene Dropulić. Osnovnu školu pohađao je u Otrić-Seocima, srednju školu u Metkoviću, a višu građevinsku u Sarajevu. Stekao je zvanje inženjera građevine. Radio je u Građevinskom poduzeću Beton. Bio je oženjen Milenom rođenom Guinović s kojom je imao troje djece Antu (1984.), Maju (1986.) i Danijelu (1989.). U Domovinski rat se uključio 15. listopada 1991. godine. Poginuo je 2. studenog 1991. na južnom bojištu zajedno sa Antom Kuranom i Antom Rebcem kada je njihiv automobil raketirao neprijateljski zrakoplov kao pripadnik 1. bojne 116. brigade HV-a. Posmrtno je odlikovan Odličjem Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te je dobio čin satnika.

Ante Kuran rođen je u Brečićima kod Metkovića 28. siječnja 1950. godine. Osnovnu školu pohađao je u Brečić-Dubravama, a srednju građevinsku u Mostaru i stekao zvanje građevinskog tehničara. Bio je oženjen Matildom rođenom Marević s kojom je imao troje djece Perinu (1975.), Ivanu (1979.) i Tonija (1991.). Pripadnik je Hrvatske vojske kao dragovoljac od 9. rujna 1991. Poginuo je 2. studenog 1991. godine na južnom bojištu od rakete izpaljene iz zrakoplova JNA obnašajući ratnu zadaću kao pripadnik 1. bojne 116. brigade. Posmrtno je odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te činom pukovnika.

Ante Rebac rođen je 15. travnja 1947. godine u Metkoviću od oca Mate i majke Ivke rođene Nikolac. Osnovnu školu i Gimnaziju pohađao je u Metkoviću, a studij geodezije u Sarajevu. Bio je oženjen Živkom rođenom Martić s kojom je u braku imao četvero djece Ivu (1979.), Jelenu (1981.), Anu (1983.) i Matu (1991.). Prije pogibije radio je u Uredu za katastar i geodetske poslove u Metkoviću kao direktor. Pripadnik je Hrvatske vojske od 1. srpnja 1991. Poginuo je 2. studenog 1991. godine na južnom bojištu kada je automobil u kojem se nalazio raketiran od neprijateljskog zrakoplova. Posmrtno je odlikovan Odličjem Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana te činom pukovnika. Bavio se nogometom i nekoliko je godina igrao u NK Neretvi.

Ante Babić je rođen u Gracu kod Neuma 22. lipnja 1959. Po zanimanju je bio električar i nije bio oženjen. Poginuo je 2. studenog na južnom bojištu kada je automobil u kojem se nalazio raketirao zrakoplov JNA-a. Pokojni Ante je prvi poginuli vojnik u BiH u Domovinskom ratu.

Izvor: Ivan Jurić, Spomen-knjiga poginulim Neretvanima u Domovinskom ratu