Cijene u Hrvatskoj za pozive i slanje poruka prema bilo kojem broju unutar EU-a bit će znatno jeftinije. Cijena poziva moći će najviše iznositi 1,76 kuna po minuti, a SMS poruka ne smije biti skuplja od 0,55 kuna.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Od 15. svibnja za sve međunarodne pozive i SMS poruke unutar EU-a vrijede nova ograničenja cijena. Potrošači će pozive iz svoje zemlje prema drugim zemljama EU-a plaćati najviše 19 centi po minuti, plus PDV, a SMS poruke najviše 6 centi po poruci plus PDV. Izvijestio je to HAKOM prošloga tjedna. Cijene u Hrvatskoj za pozive i slanje poruka prema bilo kojem broju unutar EU-a bit će znatno jeftinije. Cijena poziva moći će najviše iznositi 1,76 kuna po minuti, a SMS poruka ne smije biti skuplja od 0,55 kuna, donosi 24 sata.

Puno operatera mobilne telefonije nadoknađivalo je gubitak prihoda od roaminga povećanjem cijena međunarodnih poziva. Mnogi korisnici nisu ni razumjeli razliku između međunarodnih poziva i roaminga, pa je veliki dio njih po ukidanju roaminga bio neugodno iznenađen visokim računima, jer su mislili da pozivi iz vlastite mobilne mreže prema nekom broju u europskom inozemstvu košta jednako kao i poziv unutar domaće mreže. Novi propisi sada će uvelike ograničiti tu praksu mobilnih operatera. Komisija navodi primjer prema kojem je osoba koja je mjesečno dva sata iz Italije s talijanskog broja razgovarala s belgijskm brojem plaćala 105 eura. Sada će po novim propisima taj račun iznositi najviše 27 eura, četiri puta manje, donosi 24 sata.

OGLAS