Grad Metković je do 31. ožujka 1994. godine greškom tadašnjih gradskih službenika propustio priliku uknjižbe na imovinu na području Grada koja se do tada knjižila kao općenarodna.
Riječ je o zgradi Gradskog kulturnog središta i zgradi Gradskog poglavarstva čija je vrijednost procijenjena na 20-tak milijuna kuna. Nakon toga je država, po sili zakona, postala vlasnikom predmetnih nekretnina.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Spomenuti propust je gradska uprava 2011. pokušala ispraviti pokretanjem tužbe protiv države koju je Grad pravomoćno izgubio. Nakon 2013. godine je tadašnji gradonačelnik Petrov u više navrata slao zahtjeve i požurnice tadašnjem Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUDI) s ciljem postizanja dogovora oko predmetnih nekretnina. Sadašnji gradonačelnik Milan je prošle godine izjavio da je taj problem jedan od prioriteta njegova mandata. I ministar državne imovine Goran Marić, u čijoj je nadležnosti ovaj problem, također je prošle godine obećao vratiti Gradu navedene nekretnine do kraja godine. Na to ga je u Saboru zastupničkim pitanjem podsjetio Nikola Grmoja. U pristiglom odgovoru na Grmojino pitanje ministar Marić je još jednom obećao prijenos, sada državne imovine, u vlasništvo Grada Metkovića.

U odgovoru Ministarstva državne imovine od 21. prosinca 2017. stoji da su od 11 predmetnih zemljišnoknjižnih nekretnina još uvijek tri nekretnine općenarodna imovina. Ministarstvo imovine će putem nadležnog Državnog odvjetništva pokrenuti postupak za uknjižbu države i na te tri nekretnine, te će po upisu pokrenuti postupak prijenosa vlasništva svih predmetnih nekretnina na Grad Metković, sukladno propisima koji reguliraju raspolaganje nekretninama u korist lokalnih i regionalnih samouprava.

Ostaje nam čekati trenutak u kojem Grad Metković više neće biti podstanar…

Foto: metkovic.hr

OGLAS