Hrvatska Vlada danas je na zatvorenom dijelu sjednice u Povjerenstvo za rješavanje žalbi prema Zakonu o obeštećenju radnika trgovačkog društva Plobest d.d.iz Ploča imenovala predsjednika povjerenstva Igora Vukovića kao predstavnika ministarstva nadležnog za financije, piše Dubrovački vjesnik.

Članicama istoga povjerenstva Vlada je, kao predstavnice ministarstva nadležnog za zaštitu okoliša i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost imenovala Lidiju Bandalo Sumina i Petru Zgomba.

Podsjetimo, po Zakonu o Plobestu trebalo bi se obešteti nešto više od 500 radnika zbog višegodišnje izloženosti azbestu, a koji su u razdoblju od 8. listopada 1991. godine do 21. listopada 2002. godine bili zaposleni u trgovačkom društvu Plobest d.d. u Pločama.

Kako je prošle godine pojasnio Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić isplatit će se obeštećenja u pojedinačnom iznosu od 219 tisuća kuna, obročno kroz tri godine ali samo radnicima koji su u Plobestu radili pet godina.

Država će ukupno isplatiti preko sto milijuna kuna, no u Pločama su nezadovoljni takvim rješenjem jer neće obuhvatiti sve koji su radili u Plobestu. Zakon bi se, ističu bivši radnici, trebao odnositi na sve bivše zaposlenike, jer postoje situacije da nekome nedostaje nekoliko mjeseci, nekome nekoliko tjedana, a nekome samo nekoliko dana da bi dobili novčano obeštećenje.

Posebno su ljuti radnici Azbesta koji su svoj radni vijek proveli u tvrtki iz koje je kasnije nastao Plobest i koji su, zavisno od stupnja oboljenja, i to oni koji su to uspjeli doživjeti, dobivali od 30 tisuća do 90 tisuća kuna odštete.

Njih 56 sa ukupno 1.213 godina radnog staža u Azbestu potpisalo je peticiju u kojoj, predsjedniku Vlade RH i saborskim zastupnicima, ističu kako ta tvrtka, osnovana davne 1955. godine, nikada nije bila van granica Republike Hrvatske, niti u bivšoj SFRJ, a niti u sadašnjoj RH, te im je nejasno kakve veze ima datum osamostaljenja Hrvatske pri određivanju dodjele obeštećenja onima koji su i prije toga bili izloženi trovanju pozivajući se pri tom na Zakon o odgovornosti RH za štetu nastalu u bivšoj državi.

Osim toga bivšim azbestašima smeta i što su za obeštećenje planirani i oni koji su radili u upravnoj zgradi, pravnoj i kadrovskoj službi, financijskom sektoru, prodaji i nabavi, te čak i predstavnici firme po većim gradovima bivše države. – To su službe koje nisu radile u otežanim uvjetima, niti su, kad im pogledate radne knjižice, imali beneficirani radni staž koji se dobije direktnom izloženošću azbestu.

Zapitajmo se kao su ovi bez beneficiranog radnog staža i bez izloženosti azbestu uspjeli dobiti dokumentaciju temeljem koje žele ostvariti obeštećenje. Nadalje, predlagatelj daje mogućnost da i njihovi nasljednici mogu dobiti obeštećenje, dok drugu skupinu radnika koji su radili u pogonima marginaliziraju i uskraćuju im stečena prava, smatraju bivši azbestaši, piše Dubrovački vjesnik.

Foto: DV