Jutros je u Domu zdravlja Metković održan jednosatni radni sastanak na kojem su bili nazočni ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Lukša Lulić, ravnatelj DZ Metković Mihovil Štimac, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, zamjenik gradonačelnika Ploča Zoran Majstorović, predstavnik GI Sinovi i kćeri doline Neretve Ivo Matičević, a nije bio prisutan predstavnik Grada Opuzena.

Glavna tema današnjega sastanka je bila zajedničko uključivanje gradova i općina iz doline Neretve u stimulaciji mladog liječničkog kadra koji bi trebao preuzeti deficitarna zanimanja liječnika-specijalista koji kronično nedostaju (ginekolog, pedijatar, anesteziolog, ortoped) te ulaganje u buduće generacije liječnička primarne medicine.

Prema izjavi ravnatelja Mihovila Štimca, problem je što mi nemamo zajedničku strategiju zdravstva i koordinaciju među zdravstvenim ustanovama na području Županije prema kojoj bi se rješavali problemi nedostatka liječnika, napravio plan koja usluga bi bila dostupna u kojoj ustanovi i koja bi se i gdje nadogradnja sustava trebala raditi.  OB Dubrovnik godišnje raspiše dosta specijalizacija ali ima problema u zadržavanju liječnika i zbog toga skupoće života. Predloženo da se specijalizacije planiraju za domove zdravlja, da liječnici ostaju u lokalnim sredinama koje će im pružiti, primjerice, trajno stambeno zbrinjavanje, a da ih bolnica u Dubrovniku povremeno koristi i za svoje (bolovanja, godišnji odmori…). Tako OB Dubrovnik ne bi trebala trošiti resurse za potrebe domova zdravlja. U ovome bi trebali sudjelovati gradovi i općine u dolini Neretve jer oba doma zdravlja (Metković i Ploče) pružaju usluge za žitelje doline i oba imaju ili će skoro imati probleme s nedostatkom liječnika.

Iz GI napominju da su oni upoznali ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu DNŽ i ravnatelja DZ Metković s činjenicama da trebaju maksimalno surađivati zbog stanovnika doline Neretve, u smislu korištenja opreme i liječnika, da je potrebno uspostavit helikoptersku liječničku službu s bazom u dolini Neretve, da trebaju imati zajednički stav o županijskoj bolnici regionalnog značaja u dolini Neretve.

Predstavnik GI je na sastanku obaviješten o tome da dio koncesionara koristi svoja radno stečena prava (pet godina do mirovine!) i ne žele sudjelovati u posebnim dežurstvima ali da punkt u Opuzenu funkcionira prema planu. Glede pedijatrije u DZ Metković čeka se radna dozvola za pedijatra dr. Kuzmana koji bi prema planu trebao pokrivati 3 radna dana u tjednu. Na potezu su Liječnička komora, HZZO i Ministarstvo zdravstva i to bi se uskoro trebalo riješiti.

Zaključak današnjeg sastanka je da se gradovi i općine iz doline Neretve trebaju zajedno financijski uključiti i poticati medicinski kadar za rad u ustanovama o kojim ovise rodilište, hemodijaliza, domovi zdravlja i HMP.

Stav i mišljenje GI je da se danas vidio tračak svjetlosti i razuma a svima je bilo jasno da je vrijeme za konkretne ciljane zajedničke odluke, poručuju iz građanske inicijative.