Ovoga vikenda se obilježava 30. obljetnica ustroja 116. Neretvanske brigade HV-a. Jutros su predstavnici branitelja i čelnici Ploča i Opuzena položili vijence i upalili svijeće kod Spomenika u Pločama i na Gradskom groblju u Opuzenu. U Pločama je molitvu za poginule predvodio župnik don Ante Bitunjac.

Središnja svečanost održat će se u nedjelju, 21. studenoga, u Metkoviću, kad će nakon polaganja vijenaca na groblju sv. Ivana Nepomuka biti održana svečana Akademija u Gradskome kulturnom središtu Metković. U 18 sati u crkvi sv. Ilije proroka će se održati sveta misa za poginule branitelje.

U sastavu brigade bile su bojne osnovane u Metkoviću, Opuzenu, Pločama, Novim Selima i u Blacama, gdje je osnovana Stolačka bojna. Neretvanski branitelji sudjelovali su u akciji „Zelena tabla – Mala Bara“, gdje su, prilikom osvajanja velikih količina naoružanja i vojne opreme, stjecali prva borbena iskustva, koja su kasnije primjenjivali u brojnim okršajima s neprijateljima, na Bistini, Stolovima, u oslobađanju Dubrovačkog primorja i Konavala itd.

Nakon Daytonskog sporazuma 116. domobranska pukovnija HV-a, nastala preustrojem 116. brigade HV-a, kao i sve pričuvne postrojbe Hrvatske vojske provele su demobilizaciju i prešle na mirnodopski ustroj. Brigada je, povodom 20. obljetnice osnutka, odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog. Kroz brigadu je prošlo 6 409 branitelja, od čega ih je 52 poginulo.

Foto: Ante Šunjić / Dubrovački vjesnik