Sand Art/umjetnost s pijeskom je kreativni spoj umjetničkog izričaja i prirode. Označava iscrtavanje prostornih crteža pomoću grablji ili kolaca te oblikovanje skulptura od pijeska, piše Dubrovački vjesnik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Već treću godinu za redom ušće rijeke Neretve slikarsko je platno umjetnicima iz područja likovnih i vizualnih umjetnosti koji će svojim vještinama i talentom dodatno ukrasiti pješčane sprudove, ali samo na nekoliko sati jer će već prva plima izbrisati sav trud uložen u ukrašavanje. Ipak, kad kamera ovjekovječi ljepotu i veličinu crteža na pijesku koju će već prvi val početi brisati, ne možemo se oteti dojmu da je sav napor kreacije crteža vrijedio truda.

Glavni „krivac“ ovog festivala je Nikola Faller, Osječanin, umjetnički voditelj udruge Slama i akademski kipar, čiji crteži na pijesku, gledani iz zraka, ostavljaju bez daha. Upravo su snimke Nikolinih crteža obišle čitav svijet, od Europe, preko Kine, Japan New Zealanda, i zapele za oko i najvećim medijskim kućama koje su ih objavile promovirajući ljepotu sredine u kojoj živimo.

Nikola na raspolaganja ima najviše četiri sata, između dvije plime, da stvori umjetničko djelo i kako kaže, nije mu žao kada ono nestaje. „Ne smeta mi što moj umjetnički rad nestane, to mi je super, jer tako razvijam nevezivanje. I ljudski život na zemlji je privremen i prolazan i lijepo mi je kako more nježno briše moj rad. Tada znam da me sutra čeka novo platno! Problem mi je kada plima brzo dolazi i ne mogu završiti ili dronom snimiti rad“, govori Nikola kojem će se pridružiti umjetnici iz Zadra, Osijeka, Komina, Mostara i Dubrovnika.

Više o ovome možete pročitati na portalu Dubrovački vjesnik.

Foto i tekst: Ante Šunjić / DV

OGLAS