U nazočnosti više od 150 Opuzenaca i Opuzenki, Neretvanki i Neretvana, te brojnih gostiju iz Doline Neretve i Dubrovačko-neretvanske županije, 6. veljače 2024. je osnovan KUD “Sveti Stipan” – Opuzen.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Za predsjednicu je jednoglasno izabrana Valentina Peršin Čubranić. zamjenici predsjednice su Anamarija Čović i Zvonko Tošić, tajnica je Nevena Mataga, blagajnica-garderobijerka Bernarda Prović, a članovi Upravnog vijeća su još i Čedo Vučković, Stanka Prović, Tome Dujmović i Nikolina Luketić Delija, koja je ujedno i Umjetnička voditeljica KUD-a “Sveti Stipan”.

Članovi Nadzornog odbora su Majda Bartulović, Dane Blažević i Karmela Popić Kešina.
Likvidator Društva je Tome Dujmović.

Predsjednica Valentina Peršin Čubranić se nazočnima zahvalila na potpori u svoje ime i ime svih izabranih te pozvala mještane da se u što većem broju uključe u rad u nekoj od 10 osnovanih sekcija.

Svrha osnivanja Udruge je istraživanje, revitalizacija i predstavljanje tradicijske baštine grada Opuzena, Doline Neretve i cijele Hrvatske.

Ciljevi udruge su promicanje kulturno umjetničkog amaterizma, prikupljanje i čuvanje narodnog blaga i ostalog povijesnog nasljeđa grada Opuzena i doline Neretve.

Područje djelovanja udruge sukladno ciljevima su kultura i umjetnost na polju kulturne baštine i izvedbenih djelatnosti što uključuje zaštitu materijalne i nematerijalne kulturne baštine i kulturno-umjetnički (glazbeno-scenski) amaterizam.

Osnivanje Udruge podržali su gradski vijećnici te gradonačelnik Opuzena Ivan Mataga, predstavnici gospodarskog, političkog, kulturnog i drugih područja djelovanja grada Opuzena.

U ime Dubrovačko-neretvanske županije sve nazočne je pozdravila Žaklina Marević, Pročelnica Upravnog odjela za poslove župana i županijske skupštine, koja je zaželjela Društvu puno uspjeha u radu te naglasila da je Županija spremna na pomoć i suradnju.
Gradonačelnik Opuzena, gosp. Ivan Mataga je sa oduševljenjem podržao osnivanje Društva te izrazio svoje zadovoljstvo što će u Opuzenu početi sa radom još jedna hvalevrijedna Udruga.

Skupštini je nazočio i doajen hrvatske i neretvanske tradicijske baštine, prof. Vido Bagur koji je također izrazio zadovoljstvo što je u Opuzenu osnovano kulturno umjetničko društvo, naglasivši da su Opuzenci vrlo muzikalni te da vjeruje da će ustrajati na ponos svog Mista.

Čestitke je uputio i gosp. Zdravko Obradović, predsjednik Skupštine Hrvatskog sabora kulture i predsjednik Zajednice amaterskih kulturno umjetničkih djelatnosti Dubrovačko-neretvanske županije koji je sa velikom srećom i odobravanjem čestitao na osnivanju Društva, te mu je drago što još jedno Društvo ulazi u veliku obitelj folklornih amatera Hrvatske.

Skupštinu su svojim izvrsnim izvedbama neretvanskih napjeva uveličale pjevačice, ženskog vokalnog sastava KUD-a “Metković” koje su oduševile sve prisutne.

Posebno dojmljivi bili su učenice i učenici osnovne škole koji su u narodnim nošnjama iz svih krajeva Lijepe Naše, uputili čestitke povodom osnivanja Društva, u ime mnogobrojnih Društva od Baranje i Slavonije, preko Pokuplja, ogulinskog kraja, Bratine, Bilogore sve do Splita.

– Drago nam je da je sa velikim odobravanjem i oduševljenjem prihvaćena ideja o osnivanju KUD-a “Sveti Stipan” Opuzen. Sada je pred svima nama puno rada kojemu se jako veselimo. Čekamo i Vas da nam se priključite. – poručili su iz novoosnovoga KUD-a.

Foto: Milojko Glasović

OGLAS