Na kraju smo šestog tjedna otkako je počeo službeni otkup mandarine u otkupnim centrima na području doline Neretve. Problemi s plasmanom neretvanske madarine na tržište ne jenjavaju.

Pojedini otkupljivači se žale na pritisak trgovačkih centara koji akcijskim cijenama ruše otkupnu koja je u ovom trenutku iznosi 1,80 kuna za kalibar 1, 2 i 3. Za kilogram mandarina kalibra 4 se može dobiti 1 kuna, za kalibar 5 40 lipa, a za onu najveću kalibar 1+ 1 kunu.

Na metkovskoj veletržnici se kilogram nekalibrirane mandarine prodaje po cijeni od 1,4 kune što je proizvođačima jednostavno neisplativo.

Proizvođači nikako ne mogu biti zadovoljni s ovim cijenama. Jedni izlaz pokušavaju pronaći prodajom na cesti ili na kućnom pragu i to po cijeni 2 do 3 kune po kilogramu. Županijsko Povjerenstvo za mandarinu problem pokušava riješiti organiziranjem samostalne prodaje na javnim površinama hrvatskih gradova i općina. Tako je odaslan poziv proizvođačima u kojem im se nude prodajna mjesta na području Zagreba u vremenu održavanja Dana neretvanskih mandarina (od 3. do 18. studenog).

Teški su ovo dani za opstanak neretvanske mandarine. Premda su urod i kvaliteta vrlo dobri, ona se teško probija na tržište po cijeni koja bi osiguravala opstanak proizvodnje.