Europska jegulja kritično je ugrožena vrsta kojoj prijeti gotovo sve – od izlova do, uništavanja prirodnih staništa i klimatskih promjena, objavio je morski.hr.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Nezahvalnog se posla suočavanja s lošim rezultatima po europsku sredozemnu jegulju prihvatilo tijelo UN-a pod nazivom Opća komisija za ribarstvo za Sredozemlje(GFCM). Komisija je tijekom dvije godine provela iscrpno istraživanje u 9 mediteranskih zemalja i došla do određenih zaključaka o tome kako jegulju zaštititi i revitalizirati.

Osnovni je zaključak da bi mjere poput ograničavanja izlova i prodaje jegulja na godišnjoj razini potpuna zabrana amaterskog izlova jegulja te strogi monitoring razvoj situacije mogli pomoći pri okretanju negativnog trenda i obnavljanju populacije jegulja na Mediteranu.

Istraživanje je također prepoznalo riječne lagune kao ključne u životnom ciklusu mediteranskih jegulja, a upravo lagune zbog klimatskih promjena, zagađenje i izlovljavanja trpe korjenite promjene i tu ne nešto mora promijeniti namjeravamo li obnoviti populaciju jegulja.

Ograničavanje lova na jegulje do sada se zbog neusklađenosti primjene ovih mjera zapravo pokazalo prilično neuspješno, a veliki pad u populaciji jegulja često najviše osjete upravo ribari.

– Moj djed i moj otac lovili su ovdje prije mene. Svi ovdje ovisimo o ribarstvu kako bismo preživjeli, no trenutačno su ulovi izrazito slabi. Nekada se lovilo puno, puno više – požalio se Adriano Deiana, talijanski ribar sa Sardinije.

Osjetljiva situacija traži odlučan odgovor

– Spašavanje europske jegulje te njezinog životnog prostora koji se mijenja tijekom njezinog životnog ciklusa traži korjenite promjene, suradnju i zaštitu na svim poljima – biološkom, okolišnom, ali i socioekonomskom. Ako samo ograničimo ribolov, a ne zaustavimo zagađenje, onda i nismo napravili puno – upozorila je Elisabetta Betulla Morello iz Komisije za ribarstvo.

Komisija za ribarstvo usvojila je tako i višegodišnji plan za očuvanje mediteranske jegulje koji uključuje dozvolu profesionalnog izlova jegulja samo tijekom šest mjeseci svake godine te trajnu zabranu amaterskog lova na jegulje u svim stadijima njezina života i u svim staništima, objavio je morski.hr.

Foto: Unslpash

OGLAS