Za 15 kilograma kupusa preko granice kazna od 5 tisuća kuna. Deset konzervi paštete jednu su putnicu skupo koštale, tri tisuće kuna. A za pet litara rakije u prtljažniku slijedi kazna od 7100 kuna. Pa putnici vrlo dobro paze što će ponijeti, piše Bild.ba.

Poznato je da Hrvati već godinama idu preko granice obaviti spizu.

“Kupuju sve namirnice koje se smiju kupovati, od deterdženata, slatkiša, piva… Naravno ne smiju kupovati sireve i meso jasna stvar da to i ne kupuju”, kazao je Mirko Prović, vlasnik trgovine u Neumu.

Preko granice je dopušteno prenijeti jednu litru žestokog pića, četiri litre vina i čak 16 litara piva. Meso i mliječni proizvodi iz trećih zemalja ne smiju na teritorij EU, a svo povrće mora imati certifikat. Preko granice smiju med i jaja, ali samo ispod dva kilograma.

“U većinu slučajeva je to ako prođe prođe, ali ima dosta toga iz neznanja. Pokušavamo informirati javnost kako preko naših Internet stranica tako i dijeljenjem letaka kroz putnički promet”; objašnjava Tomislav Katić, predstojnik Graničnog carinskog ureda Stara Gradiška.

Carinici su tako ove godine zaplijenili vise od milijun komada cigareta, 5 tisuća litara alkohola, 6 i pol tona mesa, 4 i pol tona mliječnih proizvoda, 5 tona voća i povrća i 800 kilograma meda. Za to su izrekli 4600 kazni u iznosu od 53 milijuna kuna. S ulaskom u Schengen carinska pravila, kao i kazne ostaju iste.

“Ulaskom Republike Hrvatske u Schengen neće se ništa promijeniti što se tiče rada carinske uprave”, potvrdio je Katić.