Koliko god bile popularne, interaktivne digitalne igre i mobilne aplikacije namijenjene djeci do druge godine života, trebale bi se kompletno maknuti s liste blagdanskih darova, savjet je koji su roditeljima uputili članovi Američke udruge pedijatara (AAP).

Razlog je vrlo konkretan, tablet, pametni telefon s obiljem aplikacija i igrica, te digitalne igračke ne potiču razvoj mašte, samim tim i eliminiraju mogućnost djetetovog kreativnog razvoja.

– Mnogo je bolje odabrati klasične edukativne igračke i knjige jer oni potiču verbalno bogatu interakciju, te utječu na kvalitetno provedeno vrijeme s djetetom, ističe suautor izvješća dr. Alan Mendelsohn sa Sveučilišta New York i liječnik u njujorškom bolničkom centru Bellevue Hospital center.

Pedijatri su jedinstveni u razmišljanju kako je djetetu važnije podariti zajedničke trenutke uz razgovor, obilje nježnosti, te im darovati stare dobre igre koje ga potiču na razmišljanje.

Podupiru to tvrdnjama kako digitalna tehnologija, pa i ona namijenjena djeci do dvije godine, nije dokazala veliku korist na njihov razvoj. Istu stvar govore i za vrijeme koje dijete provodi pred TV ekranom, tvrdeći kako je to za uzrast do dvije godine samo gubitak vremena.

Pedijatri iz studije smatraju kako nije poanta dijete do dvije godine naučiti slovima i brojkama, već kod njega inicirati rani razvoj socijalnih, emocionalnih i psiholoških vještina.

Prvenstveno se to postiže kroz razgovor. Eventualno u tom pravcu mogu pripomoći i digitalne igračke i uređaji, no isključivo ako se s djetetom u igri nalazi i roditelj.

– Društvene, emocionalne i psihološke vještine kod sasvim male djece se razvijaju kada ona kroz igru rješavaju stvarne probleme. Stoga, djeca do dvije godine života pred tv-om ili kompjutorom ne bi smjela provesti više od sat vremena dnevno. Ona do pet godina mogu i više, ali poželjno je da u njihovoj blizini bude roditelj ili bliska osoba koja će s njima komunicirati, komentirati sadržaj, te im pojašnjavati nejasne stavke – smatraju američki pedijatri.

Piše: Hina