Nakon što Kolinda Grabar-Kitarović nije osvojila drugi predsjednički mandat, sazvana je za utorak u 18 sati zajednička sjednica Nacionalnog vijeća i Predsjedništva HDZ-a na kojoj se raspravljalo o uzrocima poraza. Na sastanak su stigla sva najvažnija lica HDZ-a, od Vladimira Šeksa preko Gorana Jandrokovića i analitičara Roberta Kopala do Andreja Plenkovića koji je nakon sastanka izašao pred novinare, prenosi Večernji list.

– Završili smo sjednicu. Tema je bila analiza izbora, politička analiza. Više od 30 kolega je bilo na sastanku. U danima koji će slijediti biti će još sastanaka kako bismo se kvalitetno pripremili za buduće izazove. Ja sam sam dao svoju analizu razloga ovakvih rezultata predsjedničkih izbora – rekao je Andrej Plenković.

– Očito je došlo do mobilizacije velikog broja lijevih birača, naročito u zapadnim županijama. To je stvar i demografije, tamo gdje HDZ ima bolje rezultate danas živi manje ljudi – objasnio je Plenković neke od razloga pobjede Zorana Milanovića.

– Ni Škoro ni nitko drugi nije kriv za gubitak izbora. Ne vidim odgovornost u nikome osim nas i naše kandidatkinje – rekao je šef izbornog stožera Kolinde Grabar Kitarović Ivan Anušić.