Voda je u Hrvatskoj jedan od najvažnijih nacionalnih resursa. Slovenija je već u tekst Ustava unijela ljudsko pravo na vodu, no kako sada stvari stoje, hrvatska Vlada smatra da je pravo na pitku vodu zajamčeno nekim drugim člancima Ustava. Sada su još u hrvatskim rukama, ali kako izvori pitke vode ne bi nikada dospjeli u pogrešne ruke i kako bi ostali svima jednako dostupni, Most će u Saboru u ponedjeljak predložiti izmjenu Ustava.

”Njome ćemo pitku vodu staviti u Ustav kao ljudsko pravo i javno dobro, čime želimo zaštititi vode kojima je Hrvatska bogata, ali nažalost prema tome važnom resursu koji je strateški bitan za ljudski život i opstanak ljudi na ovom području, ne odnosimo se  odgovorno”, kazao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Voda je u Hrvatskoj jedan od najvažnijih nacionalnih resursa, među vodećim smo europskim zemljama po količini vode za piće po stanovniku. Ističe to jedna od najvećih stručnjakinja za ovu temu, autorica knjige “Ljudsko pravo na vodu” Desanka Servan, viša savjetnica za pravne poslove Istarske županije.

”Opasnost uvijek postoji od privatizacije vodnih resursa, od mogućnosti davanja većeg, nekontroliranog broja koncesija, zbog pritiska međunarodnih korporacija koje su jako zainteresirane za korištenje kvalitetnih vodnih resursa”, kaže Sarvan.

Ako je suditi po prošlotjednoj saborskoj raspravi o paketu vodnih zakona, Most neće biti usamljen. Naime, kazao je i HSS-ov zastupnik u Saboru Davor Vlaović da je ”voda osnovno ljudsko pravo i da bi po njima trebala biti i ustavno pravo, kao što je to regulirala Slovenija, i svakako da bude jednako dostupna svim građanima”.

Iz odgovora nadležnoga Ministarstva zaštite okoliša može se zaključiti da izmjena Ustava zasad nije izgledna: ”S obzirom na to da bez vode nema života, pravo na vodu u hrvatskom pravnom poretku je Ustavom već zajamčeno ljudsko pravo s obzirom na to da je isto inherentno Ustavom zajamčenom pravu na život i pravu na zdrav život”.

Više od pola godine prije ove inicijative Mosta, pučka pravobraniteljica Lora Vidovićo rganizirala je okrugli stol upravo s pitanjem – je li stiglo vrijeme da se voda zaštiti Ustavom: ”Sasvim sigurno je došlo vrijeme da se razgovara i dobro razmotri treba li pravo na vodu povezati s pravom na zdrav život u Ustavu, povrh onoga što sada Ustavom jest predviđeno, iz perspektive toga što šest posto građana u RH nema uopće mogućnost priključenja na vodoopskrbni sustav. Mnogi koji imaju tu mogućnost, ne čine to zato što im je ta voda preskupa”.

Bez obzira na to uđe li voda u Ustav ili ne, i UN i Europska komisija do kraja ovog desetljeća traže investicije kako bi se poboljšao pristup pitkoj vodi po pristupačnoj cijeni, posebno ranjivim i marginalnim skupinama.