Vinogorje Komarna u neposrednoj blizini Pelješkoga mosta najmlađe je vinogorje u Hrvatskoj s oznakom ekološke proizvodnje. Posljednjih godina proizvodnja dalmatinskih autohtonih sorti vina na ovim padinama sve je atraktivnija, a danas je berbu i proizvodnju pošipa pratila i naša ekipa, stoji u prilogu HTV-a.
Vinogradari Komarne danas su bili u utrci s vremenom. Berba grozdova održala se prije kiše, kako bi grožđe sorte pošip otišlo u preradu.
– Naše grožđe obasjava trostruka insolacija – prvi puta direktno od sunca, nakon toga refleksijom morske površine i naposljetku refleksijom od sitnih kamenčića koji se nalaze ispod naših čokota, rekao je proizvođač Damir Deak.
Sedam vinara sa sedam vinograda od 2013. priča izvrsnu priču. Prije dvije godine vinsko je carstvo okrunio most.
Pelješac kao stari dom ”Plavca malog”, kažu, nije dobio konkurenciju nego partnere, a cijelo područje dodatnu važnost.
– Mislim da je sada i svima puno lakše, jer nam je puno lakše doći do njih, a njima do nas, tako da možemo dijeliti mišljenja i razmišljanja, tako da je to stvarno dobra budućnost za sve nas, istaknuo je proizvođač Marko Dominiković.
Razlika u okusima samo je u dodacima drugih sorti, i to svjetskih.
– Mi smo radili plansku sadnju. Znači gdje smo ubacili internacionalne sorte Syrah i Cabarnet, koje su dosta mekše od Plavca malog i mi nekih desetak do petnaest posto dodajemo u Plavac, tako da je to hajdemo reći neka razlika između našega Plavca i Plavca s Pelješca, dodao je Dominiković.
Na putu do Pelješca uz Jadransku magistralu nalaze se vinska kušališta. Zastaje se na odmor s pogledom, a bez kapljice vina se ne odlazi.
– Tu kvalitetu sami prepoznaju i evo danas je prvi dan kiše, možemo reći nakon dva, tri mjeseca i evo sami vidite, parkirani su auti, ljudi čekaju trenutak da stane kiša da mogu nastaviti s kušanjem naših vina, poručio je Deak.
Dodaju da će se kvaliteta vina i dalje kontrolirati udruženim snagama. Uskoro bi trebala biti izgrađena i vinska cesta koja bi povezala cijelo područje na kojem se i dalje grade vinarije.
To bi dodatno razvilo ponudu ruralnog turizma na krajnjem jugu.
Autor: Autor: Mateja Delija/I.Z./Dnevnik/HRT