Prije nekoliko dana, točnije 14. ožujka održan je sastanak članova GI Sinovi i kćeri Neretve, gradonačelnika Dalibora Milana i ravnatelja DZ Metković Mihovila Štimca na temu zdravstvenog sustava u Metkoviću, odnosno dolini Neretve.

Prema onome što je objavila građanska inicijativa na svojoj FB stranici, sastanku se nije odazvao gradonačelnik Ploča, a gradonačelnik Opuzena je obavijestio sudionike sastanka da je spriječen drugim obavezama.

Bio je to izvještajni sastanak na kojem je ravnatelj Doma zdravlja izvijestio sudionike sastanka o do sada učinjenom po pitanji zdravstva na području doline Neretve.

U Opuzenu počela dežurstva liječničkoga tima tijekom vikenda

Sa jučerašnjim danom, 16. ožujka počelo je provođenje posebnih dežurstava liječnika obiteljske medicine u zdravstvenoj stanici Opuzen. Lokacija je odabrana zbog jednake udaljenosti od Metkovića i Ploča. Liječnici obiteljske medicine iz Domova zdravlja Metković i Poče (uz liječnike iz Dubrovnika) pružat će zdravstvenu skrb za sve stanovnike neretvanske doline tijekom vikenda, i to subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom i blagdanom od 8-20 sati.

Dolasci specijalista iz OB Dubrovnik

Kako je najavljeno, od sljedećega tjedna počet će dolaziti liječnici specijalisti iz OB Dubrovnik. Ovaj program će početi u utorak, 19. ožujka, a prvi će doći kirurg dr. med. Stojanović, koji će obaviti određeni broj pregleda i nekoliko malih kirurških zahvata. Po riječima ravnatelja OB Dubrovnik dr. Bekića, kirurzi bi trebali dolaziti jednom tjedno u DZ Metković. Ovo je omogućeno suradnjom resornog ministarstva koje je izdvojilo sredstva i OB Dubrovnik koji će osigurati dolaske liječnika i financiranje rada medicinskih sestara do početka rada Dnevne bolnice u Metkoviću.

Osim kirurga, za sada je najavljen dolazak kardiologa, i to za petak 29. ožujka (dr. Ferry Certić). Plan je osnažiti i rad službe logopeda dolascima logopeda iz OB Dubrovnik. Prvi dolazak je planiran za petak 22. ožujka.

Nabavka potrebne medicinske opreme u DZ Metković

Sukladno zaključcima sa prethodnih sastanaka i uz suglasnost struke, prikupili smo ponude za neophodnu medicinsku opremu te smo isto prezentirali nadležnima iz Županije i Grada Metkovića. Tako će se, nakon provedenih natječaja, u što kraćem roku nabaviti transportni inkubator i transkutani bilirubinometar za potrebe rodilišta,hematološki analizator sa potrebnim reagensima za potrebe dežurne ambulante, 2 CRP analizatora sa potrebnim testovima za potrebe pedijatrijskih ambulanti. Sve navedeno biti će financirano dotacijom grada Metkovića u iznosu od 300.000 kuna na čemu od srca zahvaljujemo gradonačelniku Milanu i suradnicima koji su i prije tragične smrti malog Gabrijela prepoznali važnost ulaganja lokalne zajednice u poboljšanje zdravstvene zaštite svojih građana, izjavio je ravnatelj Štimac.

Štimac na s je izvijestio da će DZ Metković iz svojih sredstava u ovoj godini nabaviti par novih bolničkih kreveta, digitalnu vagu i vagu za sjedeće pacijente za potrebe dijalize, kao i dio opreme za pedijatrijsku ordinaciju dr Kaleb koji je nužno obnoviti. Vrijednost opreme prelazi 150.000 kuna.

Napominjem da je u prethodnoj godini realizacijom projekta prekogranične suradnje veći dio medicinske opreme zanovljen (vrijednost cca 1,5 mil kn) od kojih posljednji i najvrjedniji – RTG uređaj planiramo početkom svibnja staviti u funkciju, rekao je ravnatelj Štimac.

Medicinska oprema koja je nabavljena za rad dežurne ambulante u Opuzenu u iznosu od 85.000 kuna,biti će financirana sredstvima Županije dubrovačko neretvanske.

GI: Ne odustajemo od Regionalne bolnice

Iz GI Sinovi kćeri Neretve su izrazili zadovoljstvo učinjenim od strane DZ Metković i OB Dubrovnik te Grada Metkovića. Ono s čim nisu zadovoljni je pitanje posebnih dežurstava i funkcionalna integracija koncesionara u obavezama s DZ, HMP i bolnicom, uz napomenu da je DZ Metković pod koncesijom 90 posto. Nisu zadovoljni ni s nedonošenjem odluke od strane Dubrovačko-neretvanske županije o osnivanju bolnice regionalnog značenja u Metkoviću kojoj bi gravitiralo oko 200 000 stanovnika iz dviju županija.