Jutros je u Metkoviću počelo drive-in uzimanje uzoraka za testiranje na koronavirus koje provode za to educirani djelatnici Doma zdravlja Metković.

Sve je odvija pod nadzorom epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo DNŽ iz kojega je u ispomoć došla Katarina Popović, inženjer laboratorijske dijagnostike, koja je provodi edukaciju zdravstvenog osoblja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Testitanje će se odvijati u prolazu između zgrada Gimnazije i Srednje škole. Kako nam je objasnio ravnatelj DZ Metković Mihovil Štimac, lokacija je odabrana više iz psihološkog razloga da se odmakne od prostora Doma zdravlja i okolnih stambenih objekata. Osim toga, da se maksimalno zaštite osobe koje će doći na testiranje. Svakako trebamo izbjegavati bilo koji oblik stigmatiziranja.

Vrijeme uzimanja uzoraka bit će svakoga dana, osim nedjelje, od 9 do 11 sati. Uzimat će se od 6 do 8 uzoraka dnevno od pacijenata s područja koje pokriva Dom zdravlja Metković. Prostor će nadzirati komunalni redari a smjer kretanja vozila je od Sportske dvorane.

Postupak je sljedeći: na testiranje se dolazi prema rasporedu kojega radi COVID-ambulanta u Metkoviću u dogovoru s epidemiolozima i liječnicima obiteljske medicine. Osoba koja dolazi na testiranje cijelo vrijeme se nalazi u svom vozilu. Bris nosa uzima osoba koja je potpuno zaštićena, u posebnom odjelu. Još jedna osoba asistira, a treća uzima podatke o pacijentu. Predviđeno je da cijeli postupak traje do 15 minuta.

Uzorci se, zajedno s ostalima s područja Županije, šalju u Zagreb, a rezultati bi trebali biti poznati unutar 24-sata. 

Tako od sada pacijenti s područja koje pokriva Dom zdravlja Metković više neće morati odlaziti zbog testiranja i u dubrovačku bolnicu.

Promet je u ovom dijelu posebno reguliran: zatvoren je prolaz iz smjera Dječjeg vrtića, a skretanje iz Sportske ulice je dozvoljeno samo onima koji dolaze na testiranje.

Fotografije koje prilažemo služe kao ilustracija postupka testiranja!

OGLAS