Započela je sezona cijepljenja protiv gripe. Ove godine, Zavod za javno zadravstvo,  po prvi put je nabavio četverovalentno cjepivo koje u sebi sadrži četiri podtipova virusa, i to dva podtipa virusa A (H1N1 i H3N2) i dva podtipa virusa B. Četverovalentno cjepivo uključuje više podtipova virusa gripe, što povećava šanse za zaštitu od virusa koji će biti prisutni ove sezone.

Cjepivo protiv gripe namijenjeno je osobama starijima od 65 godina, kroničnim bolesnicima i zaposlenicima domova za starije osobe i institucija za njegu kroničnih bolesnika, bez obzira na dob, uključujući i djecu. Cijepiti bi se trebali i zdravstveni radnici te trudnice. Za sve njih je cjepivo besplatno.

Stručnjaci ističu potrebu cijepljenja pacijenata s kroničnim oboljenjima, posebice s oboljenjima srca i pluća, zatim cijepljenje djece s oštećenom plućnom funkcijom i kongenitalnim manama te odraslih i djece s kroničnim bolestima metabolizma, kroničnim bolestima bubrega, hemoglobinopatijama, neurološkim i neuromuskularnim bolestima koje utječu na disanje i oštećenjem imunološkog sustava.

Za Ploče je osigurano 1300, a za Metković 2000 doza cjepiva.