S obzirom na to da su telekomi koju posluju u Hrvatskoj: Hrvatski Telekom, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska i Iskon uveli u svoje opće uvjete poslovanja indeksnu klauzulu, na red je došlo i podizanje cijena odnosno usklađenje s inflacijom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Naime, izmjena načina poslovanja, za što su dobili i pozitivno mišljenje regulatora – HAKOM-a, dobili su mogućnost da jednom godišnje usklade svoje cijene s prosječnom godišnjom inflacijom koju objavljuje Državni zavod za statistiku. DZS je objavio kako je lani prosječna inflacija iznosila 10,8 posto. Tako telekomi spram svojih novih pravila imaju mogućnost da se i maksimalno do tog postotka usklade, iako su neki kao gornju granicu postavili 10 posto, piše Večernji list.

Loša vijest za pretplatnike telekoma jest da nakon što je usklađenje općih uvjeta odrađeno, više nitko nema mogućnost zbog novih cijena na temelju inflacije bez penala raskinuti ugovor. Dobra vijest je da ovakvo podizanje cijena na temelju inflacije telekomi mogu odraditi samo jednom godišnje.

Zasad je, potvrdio nam je to i HAKOM, na temelju inflacije samo A1 Hrvatska odlučio primijeniti tzv. inflacijsku klauzulu. Kako su priopćili iz A1, od 1. srpnja cijene povećavaju za 8,5 posto za tarife, pakete i opcije. Odnosno korisnici će prve uvećane račune dobiti u kolovozu. S obzirom na to da telekomi imaju obvezu korisnike obavijestiti o novim cijenama 30 dana prije negoli one stupe na snagu, A1 danas počinje s procesom obavještavanja korisnika.

Kako kažu, odlučili su se na taj korak “zbog nekoliko godina nestabilnih tržišnih uvjeta, velikih izazova u poslovanju i visoke stope inflacije” te nadalje ističu kako će “primijeniti usklađivanje koje je manje od službene stope inflacije i iznosi 8,5 posto”, piše Večernji list.
OGLAS