Danas je počelo prikupljanje potpisa u cijeloj Hrvatskoj za dva referenduma: o izmjenama Izbornoga zakona i poništavanju saborske odluke o ratifikaciji Istanbulske konvencije. Jutros smo zatekli volontere referendumskih inicijativa ispred crkve. sv. Ilije u Metkoviću.

Saznajemo da se potpisi prikupljanju u vrijeme održavanja sv. misa i ispred crkava na Kladi i Preko. Preko tjedna, građani će moći podržati ovu inicijativu u središtu grada kod Crvenoga križa. Ono što se od građana traži je ime i prezime, OIB i potpis.

U samo 15 dana, od ove nedjelje, 13. svibnja do nedjelje, 27. svibnja Građanska inicijativa Narod odlučuje treba prikupiti 400 000 potpisa hrvatskih birača kako bi Sabor imao obavezu raspisati referendum za pravedniji izborni sustav.

Nedopustivo je da u Hrvatski sabor ulaze zastupnici koji imaju malo glasova i da se stvaraju neprincipijelne predizborne koalicije sa strankama koje nemaju podršku birača, ocijenio je koordinator GI Narod odlučuje Zvonimir Troskot.

Dva referendumska pitanja donose šest promjena koje će osigurati da građani će moći odlučivati o tome tko postaje njihov zastupnik u Saboru preferencijskim glasovima. Ovim se promjenama protive dvije naše najjače političke stranke, HDZ i SDP.

Referendumska pitanja možete proučiti ovdje https://narododlucuje.hr/