Koncelebriranom misom koju je predvodio don Davor Bilandžić, a u kojoj su sudjelovali bivši bagalovićki župnik don Augustin Radović, vidonjski župnik don Mladen Margeta i fra Hrvatin Gabrijel Jurišić otpočeo je XVII. Neretvanski književni, znanstveni i kulturni susret posvećen don Radovanu Jerkoviću.

Radni se dio skupa nastavio u dvorani Pastoralnoga centra oca Ante Gabrića. Skup je svečano otvorio neretvanski dekan don Davor Bilandžić.

Don Augustin Radović, župnik u Cisti Velikoj, bivši bagalovićki župnik iznio je presjek don Radovanova života, od rođenja u Krvavcu i djetinjstva u Kuli Norinskoj do njegova ostvarenja u punini svećeničkoga poziva i mučeništva.

Fra Hrvatin Gabrijel Jurišić održao je predavanje o neretvanskim mučenicima od svećenika stradalih u osmanlijskim progonima (tijekom kojih je, među ostalim, ubijeno nekoliko fratara iz samostana na otočiću Osinju pred Ušćem) i tijekom komunističkih progona.

Povjesničar Josip Jurčević golim je statističkim podatcima dočarao razmjere komunističkih zločina u Hrvatskoj. Komunizam je, kako su ga nazivali, s ljudskim likom tako u Hrvatskoj odnio 40 puta više života hrvatskih svećenika nego svećenika u Slovačkoj, koja se nalazila iza željezne zavjese.

Ivo Mišur govorio je o krsnoj slavi kao katoličkome običaju koji se najsnažnije održao u Neretvanskoj krajini. Program su začinili učenici Srednje škole u Metkoviću koji su sastavili dramolet od don Radovanovih zapisanih misli.

Voditelj je skupa bio Domagoj Vidović koji je na koncu istaknuo kako crkva svetoga Nikole imala posebno mjesto u don Radovanovu životu jer je on službu Božju s osobitim žarom održavao u crkvi svetoga Nikole na Maloj rivi, a sad se skup u njegovu čast održava u crkvi istoga titulara.

Iako je spomen na don Radovana i njegov rad sustavno zatiran pedesetak godina, njegovo ga je djelo, što se pokazalo i ovim skupom, nadživjelo.

Skup se nastavlja u Pločama i Opuzenu te na Kuli Norinskoj. Program možete pročitati OVDJE.