Proizvodnja mandarina u 2018. godini povećana je u odnosu na godinu ranije za 156 posto, na 48.678 tona, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku, prenosi Privredni.hr

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Povećana je proizvodnja jabuka za 63,5 posto, na 92.476 tona, šljiva za 77,6 posto, na 14.578 tona, krušaka za 29,1 posto, na 3609 tona, smokava za 32,2 posto, na 1220 tona, lješnjaka za 11,2 posto, na 1706 tona, oraha za 28,3 posto, na 621 tonu.

Pad proizvodnje zabilježen je kod breskvi i nektarina, za 53,3 posto, na 3451 tonu, višanja i trešanja za 5,3 posto, na 9661 tona, jagoda za 16,7 posto, na 2674 tone te maslina za 1,8 posto, na 28.418 tona.

Među povrćem rast proizvodnje zabilježen je kod cvjetače i brokule, za 19 posto, na 2066 tona, kupusa bijelog i crvenog za 12,2 posto, na 39.612 tona, salate za 35,6 posto, na 8014 tona, luka i češnjaka za 31,5 posto, na 27.321 tonu itd.

Istodobno je proizvodnja rajčice smanjena za gotovo 10.400 tona ili za 25,1 posto, na 30.894 tone. Pala je i proizvodna krastavaca i kornišona za 37,9 posto, na 6600 tona, paprike za 6,5 posto, na 18.054 tone, mrkve za 14,4 posto, na 11.709 tona itd.

Ukupna proizvodnja grožđa u prošloj je godini iznosila 143.122 tone, što je rast od 23,1 posto prema godini ranije. Prirod po trsu iznosio je 1,6 kilograma.