U otvorenom pismu premijeru Plenkoviću, policajci pišu da je Vlada 14. veljače prihvatila MUP-ov prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji te ga uputila u saborsku proceduru. “Oštro osuđujemo ovakav način predlaganja propisa od strane MUP-u iz razloga jer nije ispoštovan niti minimum demokratskih standarada na koje se Republika Hrvatska obvezala pristupom u Europsku uniju i prihvaćanjem i potpisivanjem međunarodnih ugovora.

Naime, u MUP-u djeluje 9 sindikata i ovaj sindikat, kao i veći broj drugih, uopće nisu obaviješteni o izmjeni jednog od najbitnijeg i najvažnijeg zakona koji regulira kako prava tako i obveze policijskih službenika, iako smo u više navrata od pomoćnika ministra Ante Delipetra tražili da nas obavijesti o svim bitnim izmjenama propisa koji reguliraju radno-pravne odnose policijskih službenika i svih zaposlenika MUP-a te samim time uključi u rasprave i radna tijela”, piše u otvorenom pismu Sindikata policijskih službenika koje je potpisao predsjednik sindikata Mario Puškarić.

Dodaje se kako sindikat niti jednu od radnih verzija zakona nije dobio na uvid što smatraju protuzakonitim i diskriminirajućim. “Kakva je politika rada i ponašanje navedenog pomoćnika ministra govori dovoljno činjenica da Sindikat policijskih službenika, od kada upravlja Upravom za pravne poslove i ljudske potencijale Ante Delipetar, nije dobio niti na uvid niti na mišljenje niti jedan do sada prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji, kao niti bio koji drugi podzakonski akt (uredbu, pravilnik i dr.), iako smo mu u par navrata slali dopise i tražili odgovore zašto u ovako bitnom i možemo reći najvažnijem propisu koji regulira radno-pravne odnose i prava policijskih službenika ne obavještava sve sindikate koji djeluju u MUP-u već samo pojedine i koji propis mu daje takvu ovlast, na što do današnjeg dana od njega nismo dobili odgovor”, stoji u otvorenom pismu.

“Iako naše mišljenje, kao niti mišljenje bilo kojeg drugog sindikata, ne obvezuje MUP na njegovo prihvaćanje niti može imati ikakvog utjecaja na odluku MUP-a u predlaganju bilo kojeg propisa pa tako i samog zakona, minimum minimuma u demokratskoj državi je čuti drugo mišljenje, pa makar ono bilo i suprotno, i nakon toga donijeti odluku. Stoga sama činjenica da se zbog taština pojedinaca ne poštuju minimalni demokratski standardi u MUP-u i izravno krše zakonski propisi je zapravo vrlo grubo kršenje dužnosti i funkcije koju su dobili od Vlade Republike Hrvatske, Vas i samog ministra na povjerenje kada su se obvezali da će ju profesionalno i savjesno obavljati”, piše u otvorenom pismu. Puškarić u otvorenom pismu premijeru Plenkoviću piše da je navedenim postupanjem, uz ostalo, Sindikatu policijskih službenikapovrijeđeno pravo na slobodu sindikalnog djelovanja koje je uređeno Ustavom.

Umjesto obećanog povećanja plaća, spušteni kriteriji za prijam

O izmjenama Zakona o policiji među kojima je i uvjet za prijam u službu trogodišnja srednja škola, Sindikat policijskih službenika navodi kako se radi o spuštanju kriterija.

“Što se tiče samog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji po prvi puta u povijesti nove moderne hrvatske policije spuštaju se kriteriji prijema u policiju na srednju školu u trogodišnjem trajanju i umjesto da se jača struka i podižu kriteriji te dignitet ovim Zakonom se spušta i ponižava ionako traumatizirana i potplaćena policijska struka. Umjesto podizanja sramotnih plaća policijskim službenicima koji niti dan danas ne prelaze iznos od davno obećanih 5000 kuna MUP, Vi i Vaša Vlada odlučili ste se na mjeru spuštanja kriterija misleći da će se na taj način pridobiti veći interes za policijsko zanimanje. Smatramo da je to totalno krivi put i da će to dugoročno učiniti nesagledivu štetu policijskoj struci”, piše u pismu.

Sindikat navodi kako se u izmjenama zakona ukida se pravo na plaću radnog mjesta kojeg će policijski službenik obavljati po pisanom nalogu nadređenog rukovoditelja. “Zbog same činjenice zlouporabe naloga kojom se pogodovalo pojedincima nikada u MUP-u nitko nije odgovarao, a koliko je visoko sezala govori dovoljno činjenica da je nekada i sam voditelj osiguranja, ni više ni manje nego, bivšeg premijera crpio to pravo stoga smo s ovim sve rekli i ne bi bilo na odmet da zatražite od MUP-a podatak koliko je rukovoditelja to pravo crpilo, a s druge strane policajci u postajama i dan danas rade na poslovima kriminalističke policije bez tog naloga i prava na plaću”, piše u otvorenom pismu koje je Sindikat policijskih službenika uputio premijeru Andreju Plenkoviću.

Premještanje po ‘potrebi službe’ problem

Kako navode, prema izmjenama se mijenjaju i kriteriji razrješavanja rukovoditelja. “Mijenjate i članak 61. kojim ćete neposlušne rukovoditelje moći razrješavati dužnosti bez pretjerane muke jer bit će dovoljno samo ga ocijeniti u prethodnoj godini ocjenom ‘zadovoljava’, a svi jako dobro znamo na koji način se obavlja ocjenjivanje policijskih službenika i da je ono u potpunosti subjektivno i isključivo volja nadređenog rukovoditelja, a ne mjerljivi i stvarni kriteriji rada. Time jasno dajte do znanja da će onaj rukovoditelj koji ne bude poslušan biti smijenjen bez imalo muke i dovodite ionako traumatizirani i politiziran policijski sustav u situaciju maksimalne poslušnosti najnižih rukovoditelja koji bi zapravo u normalnom sustavu u kojem se cijeni struka i profesionalnost trebali biti samostalni u radu na razini menadžera jer sav policijski posao počiva na njima i na policijskim postajama koje su prvi doticaj građana s policijom”.

“Također izmjenom čl. 72. vraćate ovaj sustav 20 i više godina u prošlost gdje će famozna potreba službe biti jedini kriterij po pitanju premještaja i gdje će se otvoriti mogućnost da se sve neistomišljenike premješta kada se hoće i gdje se hoće sukladno famoznoj ‘potrebi službe’ bez obzira na njihovo osobno policijsko zvanje, navodno vodeći pri tom ‘kakti’ računa o njihovom stručnom znanju, vještinama i sposobnostima. … I slijepcu je sasvim jasno da time želite očito promijeniti ljude na svim razinama rukovodećih policijskih funkcija pa čak i one najniže, postavljajući svoje i poslušne ljude u čemu Vas trenutno dosadašnji Zakon o policiji sprječava”, dodaje se u otvorenom pismu sindikata.

“Sve u svemu ovom izmjenom Zakona činite nepopravljivu i nesagledivu štetu policijskoj struci te nas vraćate u ono doba kada su osnovni kriteriji bili podobnost i poslušnost, a s tim se očito slažu i sindikati koji su svo ovo vrijeme i surađivali s pomoćnikom ministra Antom Delipetrom i na ovakav način nepoštujući minimalne demokratske standarde ovakav Zakon ‘provukli’ na sjednicu Vlade Republike Hrvatske”, poručio je premijeru Andreju Plenkoviću predsjednik Sindikata policijskih službenika Mario Puškarić.

Foto: Antena Zadar