Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja poslalo je krajem 2018. u javnu raspravu Uredbu o masovnoj procjeni vrijednosti nekretnina. Tom uredbom vrijednost nekretnina u Hrvatskoj određivala bi se automatski po nizu parametara, poput površine, starosti, lokacije, namjene, položaja u zgradi i cijeni po kojoj se prodaju slične nekretnine, piše t-portal.

Svaku nekretninu treba popisati kako bismo znali koja joj je vrijednost i čime zapravo raspolažemo, to su napravile i druge države. Paralelno s ovime radi se na eNekretninama, gdje se sve transakcije upisuju kroz Poreznu upravu kako bi se mogla dobiti usporedba vrijednosti. Tako ćemo dobiti vrijednu statistiku. – izjavio je za t-portal Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja za poslovanje nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Govora o ponovnom pokušaju uvođenja poreza za nekretnine barem zasad nema. Ministar građevine Predrag Štromar rekao je krajem prošle godine za 24sata da je, ako ikada i bude poreza na nekretnine, za to potreban niz drugih preduvjeta.