Više je građana dojavilo da im, nakon ukidanja naknade od 4,50 kuna za dostavu malih pošiljki, poštari iste više ne dostavljaju već im u poštanskim sandučićima samo ostavljaju obavijesti o prispijeću, prenosi Index.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) nedavno je donijela odluku o ukidanju naknade u iznosu od 4,50 kuna za uručenje malog paketa.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

No, neki građani bune se i tvrde da im nakon ukidanja te naknade poštari više ne dostavljaju takve pošiljke već sami moraju ići po njih u poštanske urede.

Danas mi poštar iz Pošte II u Rijeci dostavlja nekoliko minijaturnih pošiljaka u koverticama, od svega par grama svaka i govori da mi više neće smjeti dostavljati takve pošiljke jer je dobio nalog od nadređenih da ubuduće ne dostavljaju takve pošiljke, iz razloga što je ukinuta naknada od 4,5 kuna za dostavu, već da samo ostavljaju primateljima obavijesti o prispijeću pošiljke pa da primatelji izvole sami podizati takve pošiljke na pošti, požalio jedan Riječanin.

Iz istog razloga požalili su se i neki u Zagrebu: Dostava pošiljaka u zgradi s liftom u Zagrebu je uvijek svima funkcionirala tako da su pošiljke iz Kine uručivane na vrata primatelja. Iako je to obveza Hrvatske pošte prema međunarodnom ugovoru s poštanskom udrugom, pošiljke više ne donosi ni do poštanskog sandučića već primateljima automatski dolazi samo obavijest o prispijeću pošiljke, kazao je Indexu jedan Zagrepčanin s Trešnjevke dodavši da cijeli svijet ide naprijed, a naša Pošta nazad.

U Hrvatskoj pošti kažu da se ništa ne mijenja

Ovu situaciju objasnili su u Hrvatskoj pošti kazavši da je mali paket obična pošiljka koja se prema općim uvjetima dostavlja u sandučić primatelja te da po tom pitanju nema promjena.

Ukoliko zbog svojih dimenzija ne mogu proći kroz otvor kućnog sandučića, takve se pošiljke ne iznose na dostavu već se ostavlja obavijest o prispijeću te se pošiljka preuzima u poštanskom uredu koji je naznačen na obavijesti. Obične su se pošiljke i prije tako tretirale, nema promjene, odgovorili su iz Korporativnih komunikacija Hrvatske pošte na upit Indexa.

Hrvatski sabor početkom godine ratificirao je Svjetsku poštansku konvenciju (SPU), temeljem čega je poštanski inspektor Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) rješenjem od 18. rujna ove godine zabranio Hrvatskoj pošti da građanima naplaćuje dodatnu poštarinu od 4,50 kuna za uručenje malih paketa iz međunarodnog prometa. Iz HAKOM-a su potom kazali kako je to dobra vijest za građane, naročito one koji koriste e-trgovinu i osnovne poštanske usluge. Ispostavilo se da baš i nije.

OGLAS