Potraga za oko 30 tisuća sezonskih radnika u ovogodišnjoj turističkoj sezoni krenula je već posljednjih mjeseci prošle godine, a s prvim danima siječnja već se uvelike razgovara, nudi, traži radnike ponajviše u Slavoniji i Dalmaciji, ali i u susjednoj BiH, Crnoj Gori i Srbiji, piše Slobodna Dalmacija.

Najveće hrvatske hotelske kompanije, želeći na vrijeme osigurati stručni kadar, obilaze sve dijelove Hrvatske iz kojih žele motivirati nezaposlene za rad u ovoj sezoni, a ključne informacije koje im daju jesu da je većina spremna za zanimanja kuhara, konobara i slastičara ponuditi veće plaće za 10 do 20 posto, a uz to sezoncima gotovo svi nude besplatan smještaj i hranu.

Interes zadovoljavajući

U prošloj godini od siječnja do rujna u Hrvatskoj su najviše bili traženi kuhari, pomoćni kuhari, konobari, spremačice, recepcioneri, trgovci, čistači i druga zanimanja iz usluga smještaja i pripreme i služenja hrane. U tom je razdoblju bila potreba za 23.652 sezonskih radnika, a zaposleno ih je nešto manje, 22.144, no za 2019. godinu se procjenjuje da će radnika trebati barem 10 tisuća više, s obzirom na velike investicije u turizmu koje se završavaju u ovoj godini i trebaju nove zaposlenike.

“Krstarenja” poslodavaca zato su najveća ovih dana u Slavoniji, gdje je samo vinkovački Područni ured HZZ-a organizirao već osam njihovih posjeta. Prije toga je provedeno anketiranje među nezaposlenima o njihovim namjerama i spremnosti za rad na morskim destinacijama. Tako je jedna od vodećih kompanija u našem turizmu, Valamar Riviera, najavila otvaranje 400 novih radnih mjesta pa će u visokoj sezoni ove godine zapošljavati gotovo sedam tisuća djelatnika u hotelima, ljetovalištima i kampovima od Istre i Kvarnera do Dubrovnika, a prve razgovore o zapošljavanju obavili su u četvrtak u Metkoviću i Pločama. Prema sadašnjim najavama dolazaka nezaposlenih na razgovore, zanimanje je zadovoljavajuće, kažu u hotelskim kompanijama, gdje se nadaju da će najveći dio radnika naći ipak u Hrvatskoj.

Više o ovome možete pročitati na portalu Slobodne Dalmacije.